Här är de riktiga fotbollsexperterna

7 augusti 2019

Foto: Evelina Carborn

Varje år delar Sverige United ut stipendier till några av fotbollens många eldsjälar. Tre år i rad har Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden delats ut till några av dem som har gjort det lilla extra, som slagits mot fördomar, som inte gett upp och kanske framförallt vågat göra något som andra inte trott på.

När vi träffar dessa eldsjälar slås vi av hur mycket erfarenheter, kunskaper och goda idéer som dessa personer besitter. Här finns experterna! De som vet vad som krävs och vad som måste fungera för att integration och inkludering ska lyckas och bli verklighet.

Men våra experter slår sig sällan för bröstet. Ödmjukhet är deras andra namn. De tycker inte att de gör något märkvärdigt. Men vi i Sverige United som har fått förmånen att möta dessa eldsjälar är mäkta imponerade över vad de lyckas uträtta och hyser stor respekt för deras insatser.

Så hur gör man då för att lyckas med integration och inkludering? Här bjuder vi på några exempel från våra samarbetsföreningar och stipendiater.

Hur skapar man förutsättningar för alla att kunna delta på lika villkor? Husqvarna FF har satt upp en TAGE-hylla. Nej, det är inte någon av IKEAs nya hyllor utan här kan du lämna och hämta, TA och GE, fotbollsskor och annat material helt gratis. I Östra Ryds IF har man istället samlat ihop en (julklapps)säck med skänkta fotbollsskor för att alla ska kunna vara med och spela.

Både i Hisingsbacka FC och Kurdtuna FF vet man att det ställs särskilda krav när man ska bedriva fotboll för tjejer. Till exempel är det allra bäst är om tjejerna kan gå direkt från skolan till fotbollsträningen. Om de går hem är det inte alla som har möjlighet att komma ifrån till träningen.

Att fotbollen kan bli en verklig mötesplats har bland annat Bollihop i Linköping och HF Olympia i Helsingborg visat. Båda verkar på gränsen mellan hyreshus- och villaområden. Genom fotbollen får barn och unga från olika miljöer och bakgrunder mötas.

Inte sällan har någon gått före och visat vägen. En sådan förebild är Sara Nadif, mottagare av Bronshanden 2018, som banade väg för andra tjejer när hon blev aktiv i Konyaspor KIF i Alby. Juniorspelaren Alex Berndtsson var först att räcka upp handen när Östra Ryds IF startade ett lag för nyanlända. Flera följde i hans fotspår och tack vare det blev det verklig integration istället för ett lag med enbart ensamkommande.

BK Ettfyra i Örebro och IK Bergandy i Helsingborg lägger nästan lika mycket tid på att jobba med värderingar som att träna fotboll. Barn och unga stärks och blir positiva förebilder för andra både på och utanför fotbollsplanen.

2019 års Guldhanden-stipendiat Daud Awees tillsammans med ett av lagen i BK Ettfyra. Fotograf: Sten Lundberg