Hedemora välkomnar

6 juli 2020 Hedemora FC

I Hedemora i Dalarna har det varit svårt för ungdomar att hitta en förening att spela fotboll i. För ungefär två år sedan lades den sista fotbollsklubben i närområdet, IFK Hedemora ner trots sportsliga framgångar och trots att intresset fortfarande fanns kvar hos många. Därför startades Hedemora FC igång med ny kraft och nytt blod. 

Daniel Larsson har en gedigen bakgrund av integrationsarbete efter att helt ideellt ha bedrivit ett projekt med fotboll i Långshyttan utanför Hedemora under 6 års tid där både barn och vuxna var med och spelade. Det projektet blev tyvärr nedlagt på grund av att Daniel både bytte arbetsplats och blev pappa. När han hörde att några av hans gamla spelare var sugna på att starta upp ett lag igen fanns dock ingen tvekan. 

– Klubben lades ner lite mot deras vilja, de hade precis gått upp till division 4 så det var många som egentligen hade velat fortsätta. När denna möjlighet dök upp kände jag att jag ville vara med och bidra igen. En av killarna som var med i mitt gamla projekt har gått tränarutbildningar och ska träna laget också, säger Daniel. 

Målet för föreningen är att fånga upp så många som möjligt och bidra till ökad integration och nya förebilder för de yngre i området. Stundtals har Hedemora varit kantat av turbulens och en del problem, därför är projekt likt detta vitala för att skapa positiva trender hos ungdomarna. 

– Intresset har varit väldigt stort. Efter en månad hade vi över 30 spelare i åldrarna 16-20 och nu är det nya ansikten som dyker upp nästan varenda träning. Tack vare samarbete med kommunen och hjälp från Röda Korset har vi dessutom kunnat hålla kostnaderna låga så att alla verkligen ska kunna vara med.

Coronakrisen har slagit till med stor kraft mot hela idrottssverige och Hedemora FC är inget undantag. Nu krävs gemensamma ansträngningar för att få ekonomin att gå runt och för att föreningen ska fortsätta frodas. 

– Tyvärr är det svårt med sponsorer och dylikt nu. Eftersom många har det tufft själva är det svårt för företag att kunna vara med och bidra med pengar. Men förhoppningen är att vi ska kunna ordna ännu mer aktiviteter även utanför planen framöver. Nu är målet att verkligen komma igång med detta och få det att ta fart ordentligt.  

Ytterligare framtidsplaner är att starta upp ungdomsverksamhet och fortsätta fånga upp så många som möjligt i området för att bidra till ökad integration och för att förbättra situationen för områdets ungdomar. I augusti drar de dessutom igång ett projekt tillsammans med Röda Korset där spelarna ska laga mat från sina respektive kulturer och stötta människor som har det sämre ställt i området. Trots att tajmningen tycks ha varit missgynnsam med en global pandemi som lurade runt hörnet när föreningen började ta fart, så låter Daniel optimistisk kring framtiden. Tätorten Hedemoras slogan lyder ”Hedemora välkomnar” vilket känns passande när jag pratar med Daniel. 

Sverige United har beslutat stötta Hedemora FCs arbete med ett bidrag och hälsar dem varmt välkomna som samarbetsförening.

Text: Gustav Kassman