Hemliga vinnare klara – snart delar vi ut Guldhanden

12 december 2016
Cecilia Andrén-Nyström, Anders Bengtsson och Mohammed Al-Hakim ur Sverige Uniteds priskommitté.

Cecilia Andrén-Nyström, Anders Bengtsson och Mohammed Al-Hakim ur Sverige Uniteds priskommitté.

Snart delar Sverige United ut idrottens finaste stipendier: Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden. Vår priskommitté har granskat årets tio finalister, och i februari meddelas de slutliga vinnarna vid en galakväll i Stockholm.

Sedan Sverige United lanserades under försommaren 2016 har vi sökt genom hela landet för att hitta fotbollens främsta eldsjälar. Vi har efterlyst vardagshjältar som genom sitt arbete på fotbollsplanen skapar möten mellan ungdomar med olika bakgrund. Och vi har hittat dem.

Tack vare er läsare har nomineringarna formligen strömmat in till Sverige United. Ni har tipsat oss om människor som lägger enormt mycket tid och energi på att verka för integration genom idrotten. Gräsrötter vars insatser sker helt ideellt – men som betyder så otroligt mycket för så många. För oss har det varit hoppingivande att ta del av alla dessa beundransvärda initiativ.

Nu väntar nästa steg i processen. Vi vill hylla de eldsjälar som utmärkt sig allra mest på det här området. Därför har vi sammankallat en priskommitté med några av de människor vi beundrar mest från fotbollsrörelsen. Det handlar om spelare, ledare, journalister och domare med enorma kunskaper kring både mångfaldsarbete och rent sportsliga frågor.

Priskommitténs uppgift låter kanske enkel: Att välja tre slutliga vinnare som får dela på stipendier för sammanlagt 100 000 kronor, varav Guldhanden medför 50 000, Silverhanden 30 000 och Bronshanden 20 000 kronor. Men i praktiken har det varit en grannlaga utmaning. De tio finalister som ställdes mot varandra var allesammans starka kort, som var och en för sig svarat för utomordentliga insatser under 2016.

Men nu är jobbet är gjort. Efter noggrant övervägande har vi enats om tre värdiga pristagare som snart kan titulera sig ”Årets Förenare” inom svensk fotboll. Vilka det blir meddelar vi vid en galakväll på Operaterassen i Stockholm i februari, där vi samlar massvis av människor som brinner för just integration genom fotbollen. Något vi ser fram emot oerhört mycket.

Stort tack till alla som skickat tips och nomineringar, och extra stort tack till er som driver projekt och verksamheter som präglas av inkludering och integration. Det är ni som hjälper oss att bära upp vårt namn – Sverige United.