I Bromstens IK kommer integrationen ”på köpet”.

4 oktober 2022

På Bromstens IP träffas dagligen mängder med barn, ungdomar och föräldrar från villaområdena i Spånga och höghusen i Rinkeby/Tensta utifrån ett gemensamt intresse, att deras barn ska ha kul tillsammans.

Bromsten ligger inkilat mellan villakvarter och miljonprogrammets höghus i Rinkeby/Tensta utanför Stockholm. För ungdomar som växer upp i Bromsten är det naturligt att ha kompisar med olika bakgrund, det är inget man tänker på.

Bromstens IK:s arbete bidrar till att Bromstens IP är en naturlig mötesplats för traktens ungdomar. Tack vare att det är en öppen och trygg plats så väljer många vuxna att motionera/promenera där och även ta del av fotbollsaktiviteterna.

– Eftersom fotboll är en idrott som lockar ungdomar oavsett bakgrund så är det naturligt att många hänger på sina kompisar till oss. Vi har en stor del barn med invandrarbakgrund i våra fotbollsskolor och lag, vilket också speglar hur det ser ut i stort i vårt närområde, berättar Claes Kuntze, ordförande i föreningen.

Föreningen har ett hundratal ideella ledare som ställer upp som tränare, lagledare och funktionärer i sina lag. Cirka 40 procent av dem har invandrarbakgrund. Man har också många ungdomar som engagerar sig som ledare i föreningens lag, knatteskolan och på camperna vilket bidrar till att de ungdomarna växer med det ansvaret. Sammantaget bidrar blandningen av unga och äldre som är ledare till både integration och inkludering i Bromsten.

– Utan att vi tänker på det är det integration i praktiken, vuxna och barn med olika bakgrund träffas flera gånger i veckan, man tar till sig svenska språket, umgås över gränser och får en trygghet i det sociala livet, säger Claes.

Sverige United är stolta över att ha Bromstens IK som samarbetsförening och att få stötta deras integrationsarbete.

Text: Carl Sterner

Foto: Bromstens IK