I Ektorp Futsal-Klubb spelar förebilderna en nyckelroll

7 oktober 2018

Foto: Sofia Norin

Nystartade Ektorp Futsal-Klubb har redan fått uppmärksamhet i Norrköping med omnejd. I samband med den årliga Augustifesten i Norrköping genomförde de en lyckad ungdomsturnering.

Bakom bildandet står Paul Chamoun, fotbollsprofil i Norrköping. För Paul handlar det om att aktivera ungdomar, såväl nyanlända som svenskfödda, och ge dem en meningsfull fritid året runt. Och Paul vet verkligen vad det handlar om. Han har under flera år arbetat med integration med fotbollen som verktyg, bland annat som tränare för integrationslaget i Smedby AIS.

– Eftersom fotboll är en säsongsbetonad sport med mindre aktivitet under vinterhalvåret, är det många ungdomar som saknar en vettig sysselsättning mellan november och mars, förklarar Paul. För att kunna aktivera ungdomar året om och ge dem en meningsfull fritid och dessutom låta dem få ta del av föreningslivets och träningens många fördelar bestämde jag mig för att starta Ektorp Futsal-Klubb.

Klubben har redan ett hårt satsande A-lag som kommer att starta i den lägsta ligan division 2. Målet är att nå den svenska högstaligan, SFL, inom två år. I A-lagets första träningsmatch fick de möta SFL-klubben Hammarby. Trots att flera i laget aldrig spelat futsal tidigare blev det vinst över Hammarby med 2 – 1.

– Tanken är att med ett starkt och framgångsrikt A-lag locka fler ungdomar till sporten och ge dem förebilder på och utanför planen, säger Paul som själv spelar i laget. Hos oss ska det finnas alla möjligheter, oavsett om du tillhör dem som vill spela och ha kul med dina vänner eller om du vill utvecklas och bli framgångsrik.

Eftersom det inte finns något seriesystem på ungdomssidan inom futsal så handlar det om att hitta turneringar för att träningarna ska kunna kompletteras med matchspel. Det finns även förhoppningar om att kunna dra igång träningar för tjejer som då ska ha separata träningstider.

– I framtiden är drömmen att det ska finnas ungdomslag för alla åldrar och oavsett kön. Men man måste börja någonstans.

Paul vill att ungdomarna ska utvecklas både som spelare och människor. Det har medfört ett engagemang långt utanför fotbollsplanen där han stöttat och hjälpt till i kontakter med skola och sociala myndigheter. Han har idéer om hur hela klubben kan vara ett stöd även utanför idrottshallen.

– En dialog med polis och kommun har redan startat och responsen är väldigt positiv, säger Paul.

Sverige United har beslutat att stötta Ektorp Futsal-Klubb med ett bidrag till deras verksamhet med hopp om en fortsatt positiv utveckling. Tack för ert engagemang!