I hjärtat av Nybyn

4 september 2019

Foto: Nybyns IK

Strax utanför Älvsbyn, i Norrbotten, ligger Nybyn. Här bor mindre än 50 personer. Nybyn är förvisso en liten by, men det sjuder av aktivitet.

Det är en vanlig måndagskväll. På byns gräsplan tränar Nybyns IK. Ett herrlag som består av ett 50-tal spelare fördelade på mer än tio olika nationaliteter; Sverige, Somalia, Eritrea, Afghanistan, Thailand, Ryssland, Bulgarien…. Tränaren, som också är ledamot i styrelsen och klubbens allt-i-allo, heter Jonas Lindmark. Det var han som startade detta lag 2017.

– Tanken var att kunna ta emot och stötta ensamkommande. De här killarna är i åldrarna 17- 25 år. Fotbollen är ett enkelt sätt att samlas kring, berättar Jonas. Det fungerar jättebra och vi har en stark sammanhållning.

Föreningen Nybyns IK grundades redan 1944 och är egentligen en byaförening och idrottsklubb som drivs av eldsjälar. Föreningen har upplysta elljusspår, fotbollsplaner på gräs och grus och en fin klubblokal som nyttjas inte bara av föreningen. De arrangerar allt från kulturevent till fotboll, skidor och bya-aktiviteter såsom valborgsfirande, kalkonkalas och älgköttsoppa. Syftet är att hålla byn levande. Föreningens fotbollslag, med dess kontinuerliga verksamhet, spelar en central roll.

Verksamheten är igång året runt, trots att planen är svår att nyttja under en stor del av året. På vintern är de med i en inomhusserie och resten av året spelar de i division 5.

– Målsättningen är att spelarna ska ha roligt, att de ska utvecklas som spelare samt att de ska komma in i samhället på ett bra sätt, säger Jonas. Många av de här killarna har varit med om hemska upplevelser. Jag låter dem vara med och lägga upp träningarna och hjälpa till med olika saker. En kille från Somalia fungerar som hjälptränare.

Jonas släpper de som är redo att gå vidare till andra klubbar och tar in nya spelare. Men många spelare kommer också tillbaka, de trivs och mår bättre i Nybyns IK.

– Måndagar och onsdagar har vi utomhusträningar. På fredagar är det en frivillig träning inomhus. Utöver det brukar vi ha fotbollskvällar och titta på TV-matcher ihop. Då ses vi klubblokalen och gör mat ihop. Vi har också hjälpt kommunen med en fotbollsskola där spelarna är med och lär de yngre och fungerar som domare.

Laget hade tidigare lite av en ”bus”-stämpel på sig, men nyligen hade tidningen som rubrik på ett av matchreferaten: ”Busiga Nybyn har blivit snällt

– Vi har en tydlig policy: De som spelar i Nybyns IK ska inte hålla på med droger. De ska visa respekt för andra medmänniskor: ledare, spelare, domare. Inte svära. Det ska vara fairplay. Man gör inte skillnad på någon.

Redan förra året blev föreningen uppmärksammad av företaget Tifosi där före detta fotbollsspelaren Johan Elmander är involverad: ”Den lilla byn i Norrbotten har fått nytt liv tack vare fotbollen och de ensamkommande som kommit till byn. De är i stort behov av att byta ut sina gamla matchkläder och det är med glädje vi skickar upp ett nytt rött matchsställ”. I övrigt har Jonas själv bidragit med eller lyckats få fram mycket av det gemensamma materialet till laget, såsom matchtröjor och benskydd.

Sverige United har beslutat att, tillsammans med ett bidrag från stiftelsen, vidareförmedla den gåva som vi fått från Schwedische Borussen till Nybyns IK. Tack för ert fantastiska arbete!