I Norrtulls SK välkomnas hela familjen

24 mars 2020

Det började med att allt fler nyanlända hittade till Norrtulls SK när ett genomgångs-boende öppnades i stadsdelen Vasastan i Stockholm 2017. Istället för att bara finnas tillgängliga för de som hittade till föreningen gick Norrtulls SK ett steg längre och ansträngde sig så att ingen skulle kunna missa att deras dörrar stod öppna. En utarbetad strategi för klubben började ta form för att tillgängliggöra aktiviteterna; inte för många, utan för alla. Det spelas inte bara fotboll i den progressiva föreningen utan även innebandy, bandy, handboll och bordtennis. När barn och pappor spelar fotboll, tränar mammorna på handbollsplanen eller med innebandylaget.

Att leva som man lär är lättare sagt än gjort, men Norrtulls värdegrund ”alla får vara med, alla är lika värda och alla på lika villkor” efterlevs på riktigt. Föreningens mångsidighet och öppenhet är svår att jämföra. Talande exempel är det innebandylag där ensamkommande mammor spelar innebandy tillsammans med etablerade svenskar och ett fotbollslag där papporna spelar tillsammans. Jag talar med Mia, som varit delaktig sedan starten av integrationsarbetet.

–  Genom att nyanlända spelar i lag med etablerade svenskar i samma ålder skapas integration. Vi arbetar inte bara med integration för barn och unga, utan för mammor och pappor också. Vi var till exempel i Globen och kollade SM-finalen med mammorna som spelar innebandy, vilket var superkul, säger Mia.

Det eminenta arbete som utförs av Norrtulls SK går inte obemärkt förbi. 2018 blev föreningen dubbelt prisad. Dels fick de Stockholms stads prestigefyllda ”Nelson Mandela-pris”, som delats ut varje år sedan 1998 för att belöna och uppmärksamma föreningar eller personer som gjort en bra insats för ett mer integrerat Stockholm. Föreningen vann även ”Min lokala hjälte i Vasastan” som delas ut av tidningen Mitt i Vasastan.

– Jag tror att den bredden vi har i verksamheten är väldigt bra. Dels sportsligt, att vi inte bara spelar fotboll utan även andra sporter. Det gör det möjligt för fler att delta. Sedan jobbar vi verkligen för det att alla ska vara med. Vi pushar mammorna och papporna och ser till att de också känner sig välkomna, säger Mia.

Norrtulls SK har idag över 100 nyanlända barn och unga som spelar i föreningen. De följer sin värdegrund på riktigt och rymmer hela familjen.

Sverige United har beslutat stötta Norrtulls SK med ett bidrag och samtidigt välkomna dem som samarbetsförening.

Text: Gustav Kassman   Foto: Norrtulls SK