I vått och torrt

26 september 2019

Foto: Syrianska IF Kerburan

I vått och torrt spelar Syrianska IF Kerburans P04/05-lag som en enda stor familj. De samåker med tränaren Ali Demirci till matcher och träningar och allt eftersom har fotbollsintresset vuxit sig allt större i laget.  ”Jag gör allt för de här killarna” säger Ali.

Syrianska IF Kerburans P04/P05-lag i Västerås tränas av Ali Demirci sedan fyra år tillbaka. Ali har själv aldrig spelat fotboll. Han har lärt sig fotbollsträning via Youtube. År 2015 vann laget Märstacupen. Då var Ali helt ny som tränare.

– Jag började träna laget för att ingen annan kunde, säger Ali. Jag vill inte att de ska hamna i trubbel. Det är så mycket bättre att spela fotboll.

Förutom matchvinster är det mycket som hänt för laget senaste tiden. De fick stipendium av GeBortTillSport för att kunna delta i Skara Sommarlandscupen och Ali hyllades tillsammans med elva andra fotbollsföräldrar i samband med Fotbollsgalan. Ali var även nominerad vid Eldsjälsgalan 2019 i klassen Integration.

– Jag vet själv hur det kan bli när ungdomar har för lite att göra, säger Ali. Fotbollen är ett sätt att göra något bra med sin tid. Idag gillar mina killar fotboll mer än vad de gjorde förut. Vissa tränar hemma och sen vill de visa upp vad de har lärt sig.

Alla i P04/P05-laget har utländsk bakgrund även om flera är födda i Sverige. Budgeten är ofta stram och ibland har alla inte råd att betala medlemsavgifter eller cuper. För att bidra har Ali köpt en minibuss som han använder för att hämta och släppa av spelarna till och från matcher och träningar. I vått och torrt åker de tillsammans och pratar om skolan och livet runt omkring under resans gång.

– Alla vet vilka vi är sedan vi vann Aroscupen förra året, säger Ali. När vi kommer åkande med minibussen i Västerås tutar de på oss och hejar.

Nyligen fick laget bollar från en pizzeria och t-shirts från en byggfirma och flera stora klubbar har hört av sig till laget i jakt på duktiga spelare. Målet är att de ska bli så pass bra att de får komma till A-laget och lyckas med fotbollen, men några har trivts så bra i Syrianska IF Kerburan att de har kommit tillbaka.

– Jag gör allt för de här grabbarna, säger Ali. Vi är kompisar. Vi pratar om allt möjligt och jag försöker hjälpa dem när de har det svårt. Jag har blivit som en extrapappa för många.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till Syrianska IF Kerburan för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt hjärtligt välkomna som samarbetsförening.

Text: Arvid Lindström

Foto: Syrianska IF Kerburan