Finalist till Guldhanden: Ilham gjorde fotbollen till en frizon för tjejer

21 december 2016
Foto: Sveriges Radio

Foto: Sveriges Radio

När Ilham Ahmed Abdalla kom till Sverige från Somalia hade hon aldrig prövat att spela fotboll. Nu leder hon ett integrationslag med 70 deltagare – som gjort idrottshallen till en frizon för unga tjejer med olika bakgrund.
 
Det var för fyra år sedan – 2012 – som Ilham Ahmed Abdalla drog igång sitt projekt med öppna träningar på Araby utanför Växjö. I området bor människor med rötterna över hela världen och Ilham hade noterat att många, liksom hon själv, kom från länder där det långt ifrån varit självklart för kvinnor att ägna sig åt lagidrott. Dessa normer ville Ilham utmana och efter att ha kommit i kontakt med organisationen Futebol dá força startade hon sin verksamhet.
 
”Hennes fokus var att skapa en trygg mötesplats för personer som tidigare inte känt sig välkomna i det befintliga föreningslivet. Men det fanns också en social aspekt: Att förena människor med olika bakgrunder. Ofta kunde det handla om tjejer som kommit till Sverige från länder som ligger i konflikt med varandra. Utan Ilhams träningar hade det kanske inte varit möjligt för dem att träffas och umgås överhuvudtaget”, skriver Futebol dá forças Frida Persson i sin nominering till Sverige United.
 
Men det krävdes hårt jobb innan träningarna blev verklighet. Ilham Ahmed Abdalla behövde bygga upp ett förtroende, både hos tjejerna själva och deras föräldrar för att förankra upplägget ordentligt. Hon besökte skolor och familjer där hon berättade om sitt projekt, så att alla som ville skulle få möjlighet att ställa frågor och bilda sig en egen uppfattning. Och även efter denna inledande fas har hon fortsatt att engagera sig personligen för tjejerna. Hon har mött upp dem utanför träningsanläggningen och även lotsat tjejerna längs vägen hem så att alla känt sig trygga och omhändertagna.
 
I en intervju med Sveriges Radio från 2015 berättade Ilham Ahmed Abdalla att just den aspekten, tryggheten, varit viktigt. Bland spelarna finns många muslimska tjejer och för att inkludera dem har Ilham velat göra fotbollsträningen till ett slutet och tryggt rum, där man ska kunna välja själv exempelvis hur man klär sig. Den som vill spela i kortbyxor och t-shirt ska kunna göra det, den som vill behålla slöjan på får göra det.
 
– Det handlar om att få möjlighet att vara med på lika villkor. När jag själv kom till Sverige kände jag mig isolerad hemma. Enda gången jag kom ut var egentligen när jag skulle gå till skolan eller affären. Därför vill jag vara med och ge de här tjejerna andra möjligheter. Fotbollen blir en frizon för dem, sade Ilham Abdalla till Sveriges Radio P4 i en intervju tidigare i år.
 
Sedan starten för fyra år sedan har hennes projekt vuxit successivt och gått från att erbjuda enstaka speltillfällen till att ha bokade pass flera gånger i veckan för olika årskullar. Totalt sett når Ilham Abdalla kontinuerligt ut till drygt 70 aktiva spelare.
 
“Och det är inte ovanligt att de är 50 personer på en och samma träning. Ilham har byggt upp en struktur och sköter allt från planbokningar och att hålla kontakten med kommunen till att söka bidrag för olika kringaktiviteter. Hon har bjudit på pizza, ordnat filmkvällar, träningsmatcher och cuper med stöd av sina spelare. Hon jobbar strategiskt, långsiktigt och hållbart genom att till exempel ha rekryterat flera ledare ur sin spelartrupp”, skriver Frida Persson i nomineringen och lägger till att både Ilham och flera andra ledare fått vidareutbildning som ledare genom Smålandsidrotten och Futebol dá força.
 
”För mig personifierar Ilham ordet eldsjäl och vore det inte för henne skulle inte tjejerna på hennes träningar spela fotboll och de skulle hellre inte ha lärt känna andra tjejer med annan bakgrund i Växjö. Hon skapar broar och möten mellan tjejer som annars aldrig hade mötts. Hon får dem att tro på sig själva, att allt är möjligt och genom att visa på sitt egna driv och engagemang inspirerar hon dem att följa sina framtidsdrömmar.”