Integration från tvåårsåldern – Sverige United stöttar HF Olympia

7 november 2017

Sverige United stöttar Helsingborgsföreningen HF Olympia. En klubb där integrationsarbetet sätter fart redan i två årsåldern.
–  Fotboll när den är som bäst, säger Sverige Uniteds David B Larsson.

Sverige United är en obunden och rikstäckande organisation som arbetar för integration och mångfald med fotbollen som verktyg. I dagsläget samarbetar stiftelsen med ett 50-tal idrottsföreningar från Skåne i söder till Norrbotten i norr för att göra fotbollsplanen till en mötesplats för människor med olika bakgrund. Sverige United delar ut stipendier och bidrag som ska underlätta för eldsjälar och klubbar att jobba ännu mer inkluderande och bli en positiv kraft för fler utövare.

Nu inleder stiftelsen ett samarbete med den Helsingborgsbaserade föreningen HF Olympia, som står för ett progressivt och öppenhjärtigt synsätt i sin organisation.

– Vi blev kontaktade av styrelseledamoten Fredrik Roth och när han berättade om HF Olympias nuvarande och framtida satsningar blev vi verkligen imponerande. Inte nog med att föreningen genom sitt geografiska läge når ut till personer med vitt skilda socioekonomiska förutsättningar, man lyckas också sammanföra dessa människor på ett långsiktigt och naturligt sätt genom fotbollen, säger Sverige Uniteds verksamhetsansvarige David B Larsson.

Han framhåller bland annat HF Olympias lag för mindre barn, varav vissa börjar spela redan i tvåårsåldern, som ett positivt exempel.

– Som vi förstår saken har lek och lär-fotbollen attraherat barn och familjer med olika bakgrund, vissa nyanlända och vissa etablerade svenskar. Det blir en bra blandning där föräldrarna kan umgås och dra nytta av varandras erfarenheter, samtidigt som de små har roligt ihop. Fotboll när den är som bäst helt enkelt.

En annan sak Sverige United uppskattar med HF Olympia är den kommande inriktningen på att bjuda in personer med funktionsvariationer och att göra klubbens gemensamma samlingsutrymmen tillgängliga för fler. Fotboll ska vara för alla, och det visar HF Olympia med ett inkluderande tankesätt som genomsyrar hela föreningen.

Sverige United känner stolthet över att kunna ge ett litet handtag till utrustning och material under hösten, så att de lovvärda initiativ som redan tagits får ännu större utrymme framöver.