Irma Helin Zibanejad ny ledamot i Sverige Uniteds priskommitté

18 oktober 2021 Irma Helin Zibanejad ledamot Sverige Uniteds priskommmitté

En av Sveriges främsta fotbollsexperter Irma Helin Zibanejad tar plats i Sverige Uniteds priskommitté. Hon ingår därmed i juryn för Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden – stipendier som årligen delas ut till eldsjälar som gjort insatser för integration med fotbollen som verktyg.

Irma har en bakgrund som fotbollsspelare i bland annat Djurgårdens IF och Piteå IF. År 2017 var hon med och tog hem SM-guldet med Linköpings FC. På hennes meritlista finns även spel i ungdoms- och A-landslag. Idag är hon en flitigt anlitad fotbollsexpert och medverkar som expertkommentator på såväl svensk elitnivå som i samband med de stora mästerskapen.

I priskommittén ingår, förutom Irma, Anders Bengtsson, chefredaktör och journalist på fotbollsmagasinet Offside, landslagsmålvakten Zećira Mušović, fotbollsdomaren Mohammed Al-Hakim samt fotbollsspelaren Ivo Pekalski.

Vad tänkte du när du blev tillfrågad om att ingå i priskommittén?

– Det var direkt en självklarhet att tacka ja. Jag känner mig ärad över att kunna vara en liten del av något så stort och viktigt, säger Irma. Fotboll för mig är genialiska passningar, hårda närkamper, taktiska matchplaner och modiga spelare. Men framförallt är fotbollen ett sätt att påverka något ännu större. Att mötas. Att integrera. Att redan från tidig ålder visa barn att alla människor är och ska vara lika mycket värda. Det Sverige United gör för att påverka samhället och integrationen är givetvis viktigare och större än någon av de fotbollsmatcher jag tidigare spelat. 

Hur kan fotbollen bidra? Vilka möjligheter har den?

– Oändliga möjligheter. Jag har alltid sagt att det bästa mina föräldrar gav mig var möjligheten att växa upp i ett omklädningsrum. Jag spelade också fotboll i en klubb utmed tunnelbanans röda linje där majoriteten av ungarna hade föräldrar från olika delar av världen. Fotboll ska vara en sport där alla är välkomna. En sport som alla föräldrar ska kunna sätta sina barn i, oavsett inkomst. Där alla ska behandlas lika och få vara sig själva. Det är det absolut viktigaste. 

Kort om Irma

Född: 1994

Moderklubb: Grödinge SK

Position: Mittfältare 

Favoritapp: Instagramappen är den mest besökta 

Favoritbok: Svårt att välja bland alla otroliga böcker som finns… men: Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker och Flyga drake av Khaled Hosseini 

Favoritfilm: Analyze this

Favoritserie: The Wire

Om jag får en stund över: I mitt yrke har man väldigt många lediga dagar. Är det tillräckligt många tar jag mig över till min man i New York. Är det några få så umgås jag direkt med min mamma, syster och hennes son och med min pappa och hans fru samt son! Familjen är allt för mig.

Om jag inte hade ägnat mig åt fotboll: Väldigt bra fråga… jag har tänkt på den frågan förut och landat i att fotboll är det jag kan och älskar. Hade jag inte ägnat mig åt fotboll hade det blivit New York på heltid.

Favoritlag: Manchester United!

Förebild: Jag blir väldigt inspirerad av att se min man kämpa hårt inom hans sport, samtidigt som han alltid behåller fötterna på jorden. Min syster inspirerar mig varje dag också, hon var en väldigt bra förebild att ha när jag växte upp.

Foto: Linus Hallsénius