Kopiera nycklarna!

25 maj 2023 Idrottsminister Jakob Forssmed, guldhandenstipendiaten Johanna Karlsson samt förbundskapten herrlandslaget Janne Andersson.

Dags att fokusera på goda exempel och positiva erfarenheter. Lösningen på några av dagens samhällsutmaningar kan finnas runt hörnet.

Nyligen valde Svenska Fotbollförbundet en ny ordförande. I sitt första tal som nyvald lyfte Fredrik Reinfeldt fram fotbollens arbete mot rasism och den viktiga rollen att stå upp för alla människors lika värde. Fotbollen står mitt i samhällets utmaningar och är nyckeln till ett bättre samhälle, sa han bland annat.

Sedan sju år tillbaka verkar Sverige United inom just detta fält. Genom bidrag och stipendier till fotbollsföreningar och eldsjälar skulle man kunna säga att vi letar fram nycklarna, vässar dem och ser till att de ”kopieras” så att fler kan göra viktiga insatser för integration och inkludering, och samtidigt motverka rasism och utanförskap.

Idrottsministern som gäst

Nyligen fick vi möjlighet att visa en del av fotbollens integrationsarbete för Sveriges idrottsminister Jakob Forssmed som har varit på sin nya post i drygt ett halvår. Han var nämligen en av gästerna och prisutdelare vid Sverige Uniteds årliga Guldhanden-gala.

– Det var väldigt roligt att ministern ville ta del av de betydelsefulla och hoppingivande insatser som några av fotbollens många eldsjälar gör, säger Svante Elfving, Sverige Uniteds grundare och ordförande. Det var också intressant att höra hans tankar kring idrottens integrationsarbete.

Kanske har idrottsministern möte med Sverige United bidragit till att Svenska fotbollförbundet och ytterligare några idrottsförbund nu får ett extra stöd för att nå fler barn och unga i så kallade utsatta områden och områden med socioekonomiska utmaningar. Tanken är att bidra till en mer aktiv och meningsfull vardag för de unga som bor i dessa områden.

Positiva förebilder

”Tänk om man fick höra mer om allt detta positiva som ni visar upp! I media lyfts bara problemen.” Det är en kommentar som vi ofta får höra i samband med att vi presenterar årets Guldhanden-stipendiater.

Genom åren har flera viktiga fotbollsprofiler deltagit på vår gala. Redan tidigt visade också herr- och damlandslagets förbundskaptener sitt stöd för Sverige Uniteds arbete genom att medverka på galan för att hylla eldsjälarna. Tord Grip är en annat exempel. Han kom i samspråk med en av de gästande föreningarna. Det slutade med att Tord några dagar senare var med och ledde en träning för föreningens integrationslag. Sådant kan bara hända när man är på gala hos Sverige United.

Stipendier till eldsjälar och föreningar
Det har nu gått sju år sedan Svante Elfving bestämde sig för att starta Sverige United. Genom stiftelsen har integrationsinsatser runtom i Sverige och eldsjälarna bakom dessa fått stöd och uppmärksamhet.

– I ekonomiskt tuffa tider känns det viktigare än någonsin att vi kan vara med och stötta fler fotbollsföreningar och eldsjälar och deras viktiga arbete för integration och inkludering. Vi hoppas därför kunna ge bidrag och stipendier till ännu fler föreningar och eldsjälar, säger Svante Elfving.