Landslagsstjärnan Banusic stöttar Sverige United

18 oktober 2017

Marija Banusic, svenska landslaget och Linköpings FC.

En av landets skickligaste fotbollsspelare väljer att engagera sig för Sverige United. Vi kan stolt presentera landslagsanfallaren Marija Banusic som ny medlem i vår priskommitté.

Sverige United är en obunden stiftelse som arbetar för integration genom fotbollen. Vi tror att föreningslivet kan vara en plats där människor möts, blir vänner och drar nytta av varandras erfarenheter. Men vi inser att det krävs hårt jobb för att bygga upp en inkluderande verksamhet. Över hela landet finns föreningar och individer som anstränger sig för att tjejer och killar med olika bakgrund ska känna sig välkomna på samma villkor.

Personer som bär koner, stöttar vid sidan av planen, bjuder in nya deltagare, lägger upp träningspass, arrangerar cuper och turnerningar, bekostar materialinköp och skjutsar spelare till och från matcher. Insatser som utförs i det tysta, ofta utan ersättning eller särskilt mycket uppmärksamhet.

Det vill vi vara med och förändra. Därför håller Sverige United varje år en gala i Stockholm dit vi bjuder in eldsjälar från Skåne i söder till Norrbotten i norr och hyllar dem för sitt engagemang. Kvällens höjdpunkt är utdelningen av Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden – tre stipendier värda sammanlagt 100 000 kronor som går till ”Årets förenare” inom svensk fotboll. Här kan du skicka in en nominering fram till 6 november.

När vi utser våra vinnare har vi hjälp av en priskommitté med ledamöter från olika delar av den svenska fotbollsrörelsen. Där sitter spelare, ledare och journalister som liksom vi anser att frågan om integration inom idrotten är viktig. Och nu har vi glädjen att presentera vårt senaste tillskott – en av landets främsta fotbollsspelare.

Det handlar om Marija Banusic, forward för damallsvenska serieledaren Linköpings FC och det svenska landslaget. Hon har varit elitspelare sedan 17 års ålder och utöver att representera tre damallsvenska klubbar har hon även gjort en sejour i England och Chelsea Ladies. Som spelare kännetecknas Marija Banusic av sin kreativitet och teknik, kryddat med en rejäl dos målfarlighet. Vi är otroligt glada över att ha henne ombord, och ser fram emot att ta del av hennes perspektiv i vår priskommitté.

Här är Sverige Uniteds priskommitté inför galan 2018:

Marija Banusic, svenska landslaget och Linköpings FC

Mohammed Al-Hakim, elitdomare

Ivo Pekalski, Oxford United

Cecilia Safaee (tidigare Andrén-Nyström), vd och grundare av organisationen Futebol dá força

Anders Bengtsson (ordförande), chefredaktör och ansvarig utgivare för fotbollsmagasinet Offside