Långläsning: IFK Malmö satsar på gratis fotboll

10 november 2017

Ungdomsfotboll ska inte kosta pengar. Med den ambitionen gick Sebastian Jonsson in som ungdomsansvarig i den klassiska föreningen IFK Malmö. Nu leder han arbetet med att bygga upp ungdomsverksamheten i en stad med många ekonomiskt utsatta barn.

Intryckt mellan rivningshotade Malmö Stadion och nya Swedbank stadion ligger IFK Malmös anspråkslösa klubbhus. Sebastian Jonsson sitter bakom sitt skrivbord och äter proteinpudding eftersom han ”inte hann äta lunch”. Det är hektiska dagar för IFK Malmös ungdomsansvarige, som tillträdde det nya jobbet före sommaren och då, tillsammans med klubbens styrelse och Anders Jacobsson från Rädda barnen, bestämde att IFK Malmö skulle höja ribban – ungdomsfotboll ska bara gratis.

– Jag och Anders jobbade ihop med samhällsprojektet Startelvan när vi båda arbetade i Landskrona, så jag ringde upp honom för att se om vi kunde göra något tillsammans. I början funderade vi på att erbjuda gratis fotbollsskola, men insåg att många andra klubbar redan har det. Vi ville gå ett steg längre.


Sebastian Jonsson är ungdomsansvarig för IFK Malmö. Foto: Claes Hall, 2017

Trettiotvåårige Sebastian Jonsson, fostrad i Värnamo och tidigare ungdomstränare i Landskrona BoIS, valde att ta sig an uppdraget att driva igång IFK Malmös ungdomsverksamhet. Det är ett projekt som inte betalar sig själv, men det utgör inget hinder för ambitionen om att det ska vara gratis att spela fotboll för barn upp till femton år.

– De pengarna får vi dra in på andra sätt, eller så får vi hålla nere kostnaderna. Det är klart att man får lite aktivitetsbidrag, men pengarna måste komma in på andra sätt. Man får vara lite kreativ.

Vi lämnar klubbhuset för att gå och titta på ett av pojklagens träningar, som äger rum på en plan bakom Swedbank stadion. Utmed arenans långsida breder Malmö FF:s antiseptiska kansli ut sig. Det har bara gått ett dygn sedan den ljusblåa rivalklubben fick SM-bucklan överräckt av Zlatan Ibrahimović, som korsat Nordsjön trots att hans Manchesters United spelade mot Chelsea parallellt.

En gång var IFK Malmö stadens gigant

En gång var IFK Malmö den ledande klubben i staden. Den gamla kamratföreningen som grundades 1899 hade sina storhetstid under 1960-talet. Rivaliteten mellan malmölagen var påtaglig och sägs ha eskalerat 1931 i samband med att Malmö FF tvångsdegraderats från allsvenskan. MFF hade betalat ut lön till spelarna, vilket bröt mot den tidens amatörbestämmelser. Ivriga rykten gjorde gällande att det var IFK Malmö som anmält det hela till förbundet.

För IFK Malmö är den stora höjdpunkten silvermedaljen i allsvenskan 1960 och kvartsfinalplatsen i Europacupen året därpå, då man åkte ut i samma runda som den tidens obestridliga gigant – Real Madrid.

År 2017 badar Malmö FF i pengar vunna ur sportslig framgång och lukrativa spelarförsäljningar. För att inte tala om iberiska halvöns vitdressade sedelpressar, som tagit hem Champions League-bucklan två år i rad och står på toppen av fotbollens kommersiella hierarki. Men den sekellånga rivaliteten med Malmö FF börjar tappa fart. I takt med MFF:s svällande plånbok och IFK Malmös avstånd till eliten är det mest den äldre generationen som fortfarande känner av rivalskapet.

– MFF ska man egentligen inte jämföra sig med, de spelar i en annan division och gör lite som de vill. Det är upp till oss andra klubbar att göra så gott vi kan.

För IFK Malmö, år 2017, är varje krona viktig. Klubben lyckades 2011 med nöd och näppe reglera den skuld som hotade klubbens existens. Efter det har seniorlagets verksamhet långsamt förbättrats och laget har avancerat från division 4 till att bli ett stabilt lag i division 2. Seniorlaget och U19-lagen ska vara med och konkurrera sportsligt, men inte på bekostnad av ungdomsverksamheten.

Pojklagsverksamheten växer för varje träning. Nästa steg blir att också få igång flicklag. Foto: Claes Hall

En satsning på ungdomsfotbollen
IFK Malmö leds i en ny riktning. Ungdomsverksamheten ska byggas upp från grunden. Och det ska vara gratis att spela fotboll. Hittills har intresset varit stort: pojklagsgrupperna växer för varje träning och nästa säsong kommer man ha två U19-lag igång. Frågan är bara – var är tjejerna?

– Det är en stor utmaning för mig att få igång flickverksamheten. IFK Malmö har inte haft det tidigare men nu är vårt långsiktiga mål att ha både pojk- och flickverksamhet i alla årskullar. Det är ambitionen. Vi har inte hängt med på ledarsidan tidigare, men nu har vi tillräckligt med ledare på plats och kan bygga vidare på det.

Vintersäsongen knackar på dörren, men arbetet på kansliet fortsätter i samma takt som tidigare. För att lyckas med verksamheten krävs tät kontakt med stadens skolor, näringsliv och kommun. Förhoppningen är att på sikt kunna få en ny träningsanläggning och klubbhus, eftersom det nuvarande vid Malmö Stadion ska rivas. Och IFK Malmö är ett starkt varumärke. Malmö stad vill att det går bra för klubben. Men innan dess handlar det om att bygga ut verksamheten, att kunna erbjuda barn en trygg fotbollsmiljö utan krav på ekonomisk motprestation. Sebastian Jonsson är noga med att understryka långsiktigheten i arbetet.

– Den dag jag tröttnar eller inte finns kvar i klubben så ska allt annat finnas kvar. Tanken är att vi ska bygga upp det ordentligt. Men sådant tar tid och jag har inte bråttom, vi ska växa så att vi hinner med.

Jesper Spanne