Lärdomar via föreningslivet

16 september 2019

Foto: Norrköping Futsal Klubb

Att ta initiativ till nya projekt är något som Norrköping Futsal Klubb och Norrköpings ungdomar har gemensamt. Under hösten startar föreningen flera nya ungdomslag och projektet har sin grund i en förfrågan från ensamkommande ungdomar.

Under hösten 2018 bildades ett lag som kom att kallas för Norrköping Futsal Integration. Idag heter laget Norrköping Futsal U21 och består av cirka 15 ensamkommande ungdomar. Mufad Bajraktarevic är tränare för integrationslaget och även ordförande i föreningen Norrköping Futsal Klubb.

– Det var killarna själva som hörde av sig och kollade om de fanns möjlighet att spela futsal och självklart ville vi ge dem möjligheten, säger Mufad. Alla som började är ursprungligen från Afghanistan, men under den korta tid som laget funnits har fler personer runt om i Norrköping hört av sig och frågat om de får vara med.

Idag tränar Norrköping Futsal U21 tre gånger i veckan. På träningar är det alltid någon seniorspelare på plats och när de spelar matcher har också A-lagspelare varit med och spelat.

– Vi vill att U21-laget ska vara ett integrationslag och inte ett segregationslag, säger Mufad. När laget tränar eller spelar matcher vill vi alltid att det ska finnas med spelare från seniorlaget och att de själva får möjlighet att kliva upp i seniorlaget och spela. Vi ser också till att de får följa med A-laget på bortamatcher, något som varit väldigt uppskattat.

Alla spelare i Norrköping Futsal U21 har fått genomgå en grundtränarutbildning via Fotbollsförbundet. Nu väntar en C-utbildning i fotboll för att de sen ska få gå en utbildning i futsal. Tanken är att spelarna senare ska bli ungdomsledare i flera nya ungdomslag. Projektet utgör grunden för föreningens satsning att starta fyra ungdomslag för pojkar och ett för tjejer under 2019. I september börjar träningarna för de nya pojklagen och tjejlaget börjar i oktober.

Norrköping Futsal Klubb verkar i Klockaretorpet och under sommaren har man haft små event där för att se hur intresset har varit. Man har tidigare inte haft en föreningslokal förankrad i bara ett område men det intresse som visats under sommaren har varit väldigt stort. Nu ska alla klubbens aktiviteter hållas i Klockaretorpet.

– Klockaretorpet är ett av de mer utsatta områdena i Norrköping, säger Mufad. Det är också ett område som under många år varit utan en idrottsförening vilket är väldigt tråkigt då det finns ca 2000 familjer i detta område. Därför vill vi dra igång en ungdomsverksamhet. Vi vill vara en förening som är aktiva i detta område.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till Norrköping Futsal Klubb för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt hjärtligt välkomna som samarbetsförening.

Text: Arvid Lindström