”Liten insats kan betyda mycket”
9 augusti 2021Hur når vi fler tjejer med utländsk bakgrund och gör det möjligt för dem att spela fotboll? En utmaning som fotbollsföreningar runtom i landet ägnar mycket tid och kraft.
I början av sommaren presenterade Svenska Fotbollförbundet resultatet av projektet ”Ett steg framåt”. Ett arbete som genomförts med stöd av Arvsfonden och som resulterat i många goda exempel på just detta område.
En av de som brinner för att få fler tjejer in i fotbollen är Sverige Uniteds Guldhanden-stipendiat 2021 Gulistan Ucar från IFK Kalmar.
Gulistan är jurist och arbetar till vardags på Region Kalmar län. Hon har varit aktiv i den framgångsrika damfotbollsföreningen IFK Kalmar sedan barnsben. En korsbandsskada i övre tonåren satte stopp för fortsatt spel. Istället fick hon nya roller i föreningen, bland annat som styrelseledamot. Hon berättar hur det hela började:
– Vi granskade oss själva och kom fram till att föreningen inte riktigt speglade det samhälle som vi verkar i. Spelare och ledare hade i stort sett samma bakgrund. Vi levde helt enkelt inte upp till våra värderingar om att vara en inkluderande förening.
För Gulistan som vuxit upp i Norrliden, ett så kallat utsatt område i Kalmar där många barn inte deltar i föreningslivet, blev det naturligt att börja just där.
– Vi inleder på sommaren med spontanfotboll för alla barn. Efter ett tag samlar jag tjejerna separat och tränar dem under ett halvår. Därefter får de tjejer som vill börja spela i ett lag i föreningen och under den perioden är min roll att stötta tjejerna och deras föräldrar i frågor och hinder som kan uppstå.
Men spontanfotbollen innehåller så mycket mer än bara träning.
– Jag samlar tjejerna och tillsammans utvärderar vi och ser vad vi kan förbättra. Barn vet och kan så mycket och de blir stolta när de får hjälpa andra. Samlingarna blir ett ypperligt tillfälle att tala om värderingar, beteenden och hur det fungerar i en förening. Det är otroligt viktigt att skapa en relation med tjejerna.
Värderingsarbetet vävs in som en naturlig del vid varje träning.
– Det kan handla om så enkla saker som att säga hej när man träffas, att få ansvar för att ta hand om nya tjejer som dyker upp eller att visa respekt genom att lyssna på andras åsikter utan att avbryta.
Dialogen med föräldrar och ledare är en annan viktig pusselbit där Gulistan lägger ner mycket tid.
– Det handlar både om att förbereda föräldrarna för hur det funkar i föreningslivet, men också ha samtal med mottagande tränare och ledare.
Det går inte att ta miste på den glädje som arbetet med tjejerna ger Gulistan. Vad är hennes viktigaste råd till andra som vill bidra?
– Kom ihåg att det inte behöver vara så storartat. Det som känns som en liten insats för dig kan vara stort och betydelsefullt för någon annan. Den gamla klyschan gäller: Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något!
Foto: Sverige United