Nu är finalisterna till Guldhanden 2023 klara!
15 december 2022Dagligen bidrar eldsjälar via fotbollen till ökad integration och inkludering. För sjunde året i rad delar Sverige United ut stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden till några av dessa.
Genom stipendierna vill Sverige United uppmärksamma och stötta personer som med hjälp av fotbollen skapar tillhörighet, sammanhang, kamratskap och trygghet, och därigenom bidrar till integration av barn och vuxna med olika bakgrund. Vi vet också att dessa eldsjälar ofta inspirerar andra att engagera sig för att förvandla främlingar till lagkamrater.
Vår priskommitté består av, Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, elitdomaren Mohammed Al-Hakim, expertkommentator Irma Helin Zibanejad samt fotbollsspelarna Zećira Mušović och Ivo Pekalski. Deras utmaning är att utse vilka av årets nio nominerade som får ta emot stipendierna på totalt 100 000 kronor. Svaret får vi i februari. Här följer de nominerade:
Alex Cerda, Iberoamericana IF, Stockholm
Alex är en drivande kraft i Iberoamericana IF, en mångkulturell förening i Stockholm som han själv var med och grundade 2002. Han har under åren haft flera roller i föreningen och är involverad i många delar av verksamheten.
Sommarfotbollen på Spånga IP startades av Alex i syfte att skapa inkludering, integration och gemensamma värden för unga och familjer i närområdet. Här fångar han upp ungdomar som han vet vill spela fotboll, men som inte är med i någon förening. Sommarfotbollen har blivit en samlingsplats för hela familjen.
Alex ägnar mycket tid åt ungdomar både i det egna laget och de som hänger runt planen.
Genom att vara en förebild och finnas nära har Alex fått ett flertal unga vuxna att lämna en brokig bakgrund och hitta rätt med hjälp av fotbollens gemenskap.
Johanna Karlsson, Gatans Lag Stockholm
För Johanna öppnade fotbollen en väg bort från en miljö med droger och kriminalitet. Genom Gatans lag, en förening som vänder sig till personer i utanförskap och hemlöshet, hjälper hon andra att hitta vägar till gemenskap och nya nätverk. Johannas erfarenheter gör henne till en betydelsefull person som stöd i deras integration och inkludering i samhället.
En gemensam utmaning för många av spelarna i såväl dam- som herrlaget är att de kommer från många olika länder. Tillsammans med Johanna får de öva svenska. Utanför träningarna stöttar hon i kontakten med olika myndigheter för att underlätta vägen in i det svenska samhället.
Johanna bedriver uppsökande verksamhet på behandlingshem och skyddade boenden och når ofta fram till personer som inte fångats upp av andra.
Robert Burda, Malmö City FC
Robert har under många år jobbat med olika integrationsinsatser för flyktingfamiljer och unga med utländsk bakgrund. Nattfotboll, sommar- och vintercamper, öppna aktiviteter och språkträning är några exempel där Robert är involverad. Han ligger också bakom föreningens flickverksamhet som startade för några år sedan.
Han samarbetar med Rädda Barnen i mottagande av flyktingfamiljer och med stöd från en sportkedja får ungdomar som har en kärv familjeekonomi hjälp med utrustning. Han bistår även med stöd såsom läxhjälp och myndighetskontakter till ensamkommande barn och familjer.
Robert är en central person i föreningen som många vänder sig till. Han har lätt att knyta till sig ungdomar och ser till att de kommer in i föreningen som spelare, ledare, domare eller i andra roller.
Petra Jacob, Lebi Skol IF, Södertälje
Petra har startat en idrottsförening som verkar i Södertäljes mest oroliga områden. I samarbete med fyra skolor ger hon barn och ungdomar möjlighet att spela fotboll i trygga miljöer i en otrygg omgivning. Genom kopplingen till skolan finner Petra barn som vanligtvis inte nås av traditionella föreningar.
Föreningen organiserar fotboll mellan olika bostadsområden då barnen möter andra barn utanför sina vanliga miljöer, vilket bidrar till integration och ökad förståelse. Petra ser även till att ungdomar i högstadieåldern får möjlighet att utbilda sig till ledare i föreningen.
Petra driver också ett projekt med stöd av kommunen för barn i årskurserna 1–2 och deras föräldrar. Där får föräldrarna insikt om vikten av sysselsättning för barnen samt förståelse för hur samhällslivet fungerar.
Adam Reggiani, Götaholms BK, Göteborg
Adam har under många år stöttat och tränat pojkar i ett av landets mest utsatta områden där många har en invandrarbakgrund. Han har varit skillnaden mellan att dessa pojkar valt fotboll och en sund social gemenskap framför andra alternativ.
Hans resa började då han ville få ordning på en orolig skolmiljö där han arbetade. På initiativ av Adam fick han i skolans regi leda schemalagd fotboll där stor vikt lades på värdegrundsarbete och krav på att studierna går i första hand. Resultatet blev att elevernas studier förbättrades och skolmiljön blev lugnare.
Adams engagemang fortsatte sedan i Götaholms BK. Han har blivit som en extrapappa/storebror för spelarna och är en brygga för dem mellan förorten och en väg in i samhället. Adam får bort unga från gatan och stöttar dem att klara skolan.
Annika Johansson och Johanna Grönlund, Hofors AIF
Utifrån tydliga värderingar har Johanna och Annika utvecklat Hofors AIF till att vara mer än en fotbollsförening och skapat en mötesplats. De har ett finger med i det mesta och båda är på idrottsplatsen Stålringen så gott som varje dag.
Fredagsbollen, en aktivitet som de startade för cirka tre år sedan, har blivit en inkörsport för barn och unga med olika kulturella bakgrunder till föreningsliv, samhälle och vänner. Den har utvecklats till att vara en plats för spontanfotboll, samtal och gemenskap. Alla i årskurs 1–9 är välkomna och nu planeras för att utöka med gymnasieungdomar. Det krävs inga förkunskaper och det kostar inget.
Flera av ungdomarna som har deltagit i Fredagsbollen har börjat spela i föreningens lag och några har blivit ledare och domare med stöd från Annika och Johanna.
Hassan Shamshiri, Hallstahammars kultur- och idrottsförening
I över 30 år har Hassan via Hallstahammars kultur- och idrottsförening bedrivit spontanidrott för barn och unga. För många i Hallstahammar är Hassan känd som ”Baba Hassan” (pappa Hassan).
Hassan är på idrottsplatsen i stort sett varje dag, året runt och startar igång aktiviteterna. Utöver själva fotbollen så vill Hassan att ungdomarna också ska våga bli ledare för att utvecklas. Därför utser han ungdomar till att leda de olika aktiviteterna. I samarbete med SISU har de fått utbildning i svenskt föreningsliv. En stor del av deltagarna har utländsk bakgrund och vartefter har Hassan fått med invandrartjejer i föreningens aktiviteter.
Hassan har i samarbete med kommunen under cirka 25 års tid anordnat sommarlovsaktiviteter för ungdomar mellan 7 och 15 år.
Filiz Sayin, Kista SC, Stockholm
Filiz har byggt upp och ansvarar för Kista SC:s flickverksamhet. Den innefattar förutom fotbollsträning även värdegrundsarbete, ledarutveckling och aktiviteter som bygger broar mellan åldersgrupper och kulturer.
Hon vill ge alla barn möjlighet att ta del av fotbollen på olika sätt. Hon har bland annat medverkat till att barn som fyllt 13 år ska kunna prova på att vara domare. Det gör att fler flickor stannar kvar inom fotbollen.
Filiz är även involverad som ledare för konceptet Playmakers, fotboll med Disney-tema framtaget av UEFA och Disney. Syftet är att få flickor 5 – 8 år att börja spela fotboll. Spelare från äldre lag i föreningen fungerar som ledare för aktiviteten. Ett lyckat initiativ där de unga ledarna mognar och blir de yngre flickornas förebilder.
Niklas Heggestad, Apollon Solna FK
Niklas är ledare för flera ungdomslag där det är ett stort inslag av olika nationaliteter. När de första flyktingarna från kriget i Ukraina anlände var han snabb på bollen. Vid sidan av sitt löpande integrationsarbete i föreningen såg han till att flyktingbarnen kunde få träna och spela fotboll i föreningens olika lag. Niklas har även hjälpt föräldrar som har kommit till Sverige med att få jobb genom olika kontakter i arbetslivet.
Utöver fyra träningar och fyra matcher per vecka samt kontakter med föräldrar på olika språk hinner Niklas ändå med att hitta vägar så att alla barn som vill ska kunna spela fotboll. Hans insatser har uppmärksammats och lett till att privatpersoner donerar material och utrustning som föreningen delar ut till de som behöver utrustning.