Nu är finalisterna till Guldhanden 2025 klara!

25 november 2024

Dagligen bidrar eldsjälar via fotbollen till ökad integration och inkludering. För nionde året i rad delar Sverige United ut stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden till några av dessa. 

Genom stipendierna vill Sverige United uppmärksamma och stötta personer som med hjälp av fotbollen skapar tillhörighet, sammanhang, kamratskap och trygghet, och därigenom bidrar till integration av barn och vuxna med olika bakgrund. Vi vet också att dessa eldsjälar ofta inspirerar andra att engagera sig för att förvandla främlingar till lagkamrater.

Vår priskommitté består av, Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, elitdomaren Mohammed Al-Hakim, expertkommentator Irma Helin Zibanejad samt fotbollsspelarna Zećira Mušović och Ivo Pekalski. Deras utmaning är att utse vilka av årets nio nominerade som får ta emot stipendierna på totalt 100 000 kronor. Svaret får vi i februari. Här följer de nominerade:

Alicia Ibrahim, Mariebo IK/Råslätt SK, Jönköping

Alicia är ledare och förebild i två föreningar och har under flera år på eget initiativ bjudit in områdets barn och unga till spontanfotboll. Hon gör fotbollen mer tillgänglig för tjejer och visar att det går att kombinera skola och idrott. 

I samband med att hon slutade gymnasiet bestämde Alicia sig för att starta en fotbollsaktivitet för tjejer. Under cirka tre års tid har Alicia varit på planen varje lördag från vår till höst. Det är en öppen verksamhet där merparten av deltagarna är tjejer i 12–16 årsåldern med invandrarbakgrund.

Genom sitt stora kontaktnät bland ungdomar som bor i Råslätt, där båda föreningarna har verksamhet, ser hon till att tjejer får upp ögonen för fotboll och ger dem möjlighet att spela, både på skoj och i lag.

Alicia spelar i Mariebo IK:s damlag och är med i styrelsen i Råslätt SK. Hon har träningar och match i veckan, kör lördagsaktiviteten samt är kontaktperson gentemot tjejerna och deras föräldrar.

Gustaf Häggeborg, Bollnäs GIF fotbollsförening 

Gustaf tänker utanför boxen och är initiativtagare till att föreningen tar ett ännu större samhälls- och integrationsansvar. Genom e-sport lockar han hemmasittare till föreningens och fotbollens gemenskap.

Genom Gustafs driv och initiativ skapar Bollnäs GIF en trygg mötesplats för ungdomar på området Gärdet, ett kulturellt blandat och delvis otryggt område med begränsade möjligheter till fritidsaktiviteter och föreningsliv.

I ett cirka 600 kvadratmeter stort föreningshus gör man det möjligt för ungdomar att kostnadsfritt umgås, spela fotboll, e-sporta, fika, få läxhjälp eller bara hänga för att på så sätt locka in dem i föreningens aktiviteter. Man satsar också på utbildning för föräldrar i hur fotboll och föreningsliv fungerar i Sverige.

Carola Karlsson, Bergnäsets AIK, Luleå

Carola har ingen egen fotbollsbakgrund, men har under åtta år varit tränare för herrlaget i div 5, där killar med skilda bakgrunder får växa och utvecklas som spelare och människor. Det är ett öppet lag där alla är välkomna. Ibland är de tolv, ibland mer än femtio. Spelarna är i åldrarna 17-45 år. 

Under sommarhalvåret är det träningar och match varje vecka. Vintertid är det futsal- och fotbollsträningar med matcher i div.2 futsal. 

Träningen bygger på teambuilding och gemenskap. Nya spelare får en mentor som varit med lite längre. Lagets svenska spelare, som är vana vid normer och regler i föreningslivet, bidrar med den delen. Hon vill att alla ska få med sig verktyg som de kan använda i yrkeslivet.

Utöver tränare fungerar hon också som bollplank och mentor. En kvinnlig tränare i omklädningsrummet har inte heller varit något som bara tagits för givet. I föreningen är hon även domaransvarig samt ledamot i fotbollssektionen. 

Prince Masaibe, FoC Farsta FF, Stockholm

Ett par lånade fotbollsskor till en nyanländ  tonåring blev början på ett långvarigt ledarskap inom fotbollen. Prince, idag 30 år, har vuxit ut till en förebild och stark värderingsbärare för ungdomar och ledare i föreningen.

Prince är på Farstas planer och i klubblokalen i stort sett varje dag trots lång resväg och skiftarbete. Han leder träningar fyra gånger per vecka. Hans formella uppgifter är i värdegrundsrådet och i styrelsearbetet, men i realiteten har Prince ett inflytande i det mesta som pågår genom att vara den han är – en person som säger ”ja” och ställer upp.

Prince är en närvarande person för spelare, familjer och ledare. Han är en lättillgänglig vuxen när det är jobbigt för ungdomarna. Släpper inte någon. 

Han tar även kontakt med ungdomar som är utanför fotbollen för att göra dem intresserade av föreningens aktiviteter.

Susan Kiryo, Södertälje Futsal Club

Susan är grundare och drivkraften bakom Södertälje Futsal Club. Hennes engagemang i integrationsarbete började 2019. Susan såg att många unga tjejer, precis som hon en gång varit, hindrades av kulturella normer från att spela fotboll. Hon ville förändra detta.

I början gjorde hon nästan allt själv, från administrativa uppgifter till att städa hallar och trycka kläder. Idag, med en växande grupp engagerade ledare, är de starkare än någonsin. En typisk vecka innebär flera möten, träningsbesök och skolbesök där Susan försöker inspirera unga tjejer att ta steget in i fotbollens värld.

En av hennes stoltheter är Street Girls Festival, en aktivitet som föreningen arrangerar tillsammans med Södertälje Basketbollklubb. Här samlas tjejer för att spela fotboll och basket, men det handlar också om att skapa en trygg mötesplats där de kan känna sig sedda och hörda.

Kenny Olsson Wahlsta SK/Forsby FF, Köping

Kenny har hållit landsbygden levande genom sitt outtröttliga arbete för ortens fotbollslag. Hans genuina förmåga att nå fram till och få unga människors förtroende har bidragit till att unga hamnat på rätt spår i livet. 

Kenny har en mångårig historia inom fotbollen. Han har varit spelare, ledare och tränare i Wahlsta SK sedan unga år. Många kan vittna om hur mycket han har betytt för enskilda spelare. Förutom föreningsarbete, träningar och matcher har Kenny lagt ner mycket tid på att stötta killarna och hålla kontakt med familjerna.

Kenny har under åren utvecklat engagemanget kring föreningen. Han har startat bakluckeloppis, försökt få igång Gå-fotboll och kört öppen träning med tjejer och killar, 8–14 år.

Hans goda rykte som tränare och förmåga att ta hand om och stötta ungdomar med utländsk härkomst gör att han tagit sitt engagemang vidare till Forsby FF.

Fatima Al-Kateb, Rågsveds IF, Stockholm

Fatima har varit tränare i snart sex år och började redan som 14-åring. Hon ser det som en plattform för att ge ungdomarna verktyg för ett bättre liv. Det är inte bara fotboll; det handlar om att skapa möjligheter och bygga broar mellan olika kulturer

En typisk vecka för Fatima, utöver studier och arbete, innehåller 3–4 träningspass och ofta två matcher under helgen. Som ung tjej sticker hon ut som tränare. Hon visar att oavsett bakgrund eller kön kan man vara fotbollstränare.

För att förbättra matchklimatet och på initiativ av Fatima infördes värdegrundscoacher i föreningen. Dessa har inneburit en stor förändring i hur lagen agerar på planen, både gentemot varandra och mot domarna.

Fatima har lyckats integrera nyanlända ungdomar som snabbt blivit en del av laget och samhället. Hon är också engagerad i sociala projekt som stödjer integration och ungdomsutveckling, såsom läxhjälp.

Ronny Sterzenbach och Ali Jamal Yassin, Bergslagens IF, Lindesberg

Via fotbollen inledde Ali och Ronny en mångårig vänskap som ledde till grundandet av Bergslagens IF. Genom att starta föreningen ville de ge barn och unga en möjlighet att tillhöra en positiv miljö med fotbollen som sammanhållande kraft. Det saknades i Hagaberg, ett utsatt område i Lindesberg. Idag, cirka ett år efter att föreningen grundades, samlar de drygt 6oo medlemmar med 15-20 olika nationaliteter. 

Föreningen erbjuder utöver idrottsaktiviteter även läxhjälp och språkhjälp för både barn och vuxna. För Ali och Ronny är det självklart och viktigt att arbeta med hela barnet, bland annat genom samverkan med skolan. Föreningen samverkar även med polisen där de tillsammans arbetar förebyggande. Man arrangerar också Trollrallyt, ett årligt lådbilsrally som för samman människor från olika områden. 

För Ali och Ronny handlar Bergslagens idrottsförening om mer än bara sport; det handlar om att skapa relationer, bygga självförtroende och ge varje individ en känsla av tillhörighet.

Filip Jägerbrink, Oskarshamns AIK/Stranda United, Mönsterås.

Under sin fotbollskarriär har Filip parallellt ägnat sig åt långsiktiga samhällsinsatser via fotbollen. Han var med och startade, och var länge en nyckelperson i, ett uthålligt integrationsarbete i Stranda United och leder nu ett nystartat FotbollsFritids i Oskarshamns AIK. 

Filip var med och startade Stranda United 2016. En förening öppen för alla. Många som inte tidigare tillhört föreningslivet anslöt. Grunden är spontanfotboll. Vid sidan av träningarna anordnas öppna fredagscuper. Föreningen lever vidare. Nya ledare har tagit över, men Filip har inte släppt taget. 

I Oskarshamns AIK sitter han i styrelsen, sportgruppen och leder föreningens samhällsengagemang.

När idén om FotbollsFritids kom gick Filip i bräschen. Verksamheten startade 2023, vänder sig till barn i grundskolan och har ett samhällsintegrerande syfte. Den består av fotboll, läxläsning och samvaro. Man besöker även skolor där A-lagsspelare medverkar under lektionstid och det avslutas med en fotbollsaktivitet.