Nu satsar vi stort på fotboll och integration

20 juni 2016

Bakgrundsbild

Nu gör vi en storsatsning på fotboll och integration. Den nybildade stiftelsen Sverige United stöttar landets eldsjälar med miljonbelopp de kommande åren.
– Vi hoppas ge dem kraft till sitt viktiga arbete, säger ordföranden Svante Elfving.

Sverige United är en nybildad och helt obunden stiftelse som verkar för integration med fotbollen som verktyg. Vi tror att de tusentals vänskapsband som knyts mellan nyanlända och etablerade svenskar varje år på landets fotbollsplaner är av godo för hela samhället. Vi vill uppmuntra fler möten av det slaget och därför drar vi nu igång en av fotbollens tyngsta satsningar hittills. Sammanlagt lägger vi tio miljoner kronor de kommande tio åren på att stötta gräsrötter och föreningar i deras viktiga arbete för mångfald och inkludering. Då har vi anställt en person som verksamhetsansvarig, men huvuddelen av resurserna går till stiftelsens båda huvuduppgifter:

– Dels ska man via vår hemsida sverigeunited.se kunna ansöka om bidrag för att förverkliga sina fotbollsprojekt med koppling till integration. Om föreningar och gräsrötter har bra idéer kan vi ge ett handtag. Vi vill att trösklarna för att göra goda gärningar ska vara så låga som möjligt, säger Svante Elfving, en av Sverige Uniteds grundare.

– Det andra fokusområdet är stipendier. Vi vill att fotbollens eldsjälar ska få den uppskattning de verkligen förtjänar och där hoppas vi att vår satsning ska hjälpa till. Det blir en årligt återkommande galakväll där stipendiaterna får ta emot sina priser, tre stipendier på stegrande ekonomiska nivåer. Vår målsättning är att göra den tillställningen till en höjdpunkt på fotbollsåret.

Stipendierna från Sverige United heter Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden och tilldelas individer eller föreningar som gjort viktiga insatser för integration med fotbollen som verktyg. Och den jury som utser stipendiaterna består uteslutande av välkända namn från fotbollsrörelsen, alltifrån spelare och ledare på högsta nivå till domare och journalister.

– Vi har samlat personer vi själva beundrar för deras engagemang för öppenhet och mångfald. Ihop med den prissumma vi delar ut hoppas vi att deras medverkan ska ge våra stipendier en viss tyngd inom fotbollsrörelsen. Att vara en eldsjäl hör till det finaste som finns – och det vill vi belysa. Den som utses till Årets Förenare och får Guldhanden från Sverige United ska med rätta kunna känna stolthet, säger Svante Elfving.

HÄR finns information om hur du ansöker om bidrag från Sverige United.

HÄR kan du nominera en eldsjäl till Guldhanden – Årets Förenare inom svensk fotboll.

För mer information om Sverige Uniteds verksamhet, våra stipendier och bidrag, tveka inte att kontakta David B Larsson, stiftelsens verksamhetsansvarige.

Mejl: david@sverigeunited.se

Telefon: 073-654 51 14