Nystartade Åkra FC fyller många behov

4 juli 2018

Foto: salahebyfotboll.se

Åkra FC beskriver sig själva som den ”lilla föreningen med det stora hjärtat”. Att det verkligen stämmer fick de bevisa häromveckan. Då genomfördes en fotbollsskola där föreningen kunde ta emot max 50 barn. 48 anmälde sig, men det kom 72!

Den blott ett år gamla föreningen hör hemma i Sala kommun. Klubbens ordförande Ahmed Boolaay upplevde att många barn bara satt hemma:

– Jag såg att det fanns både ett intresse och ett behov att starta en förening där alla kunde vara med. Många barn som har föräldrar med utländsk bakgrund eller själva är nyanlända har svårt med språket. De behöver komma ut och träffa andra människor.

Fotbollen blev ett bra sätt att träffa andra barn, kunna träna på språket och samtidigt ha en rolig fritidssysselsättning. I september 2017 startade Åkra FC sitt första pojklag i futsal. Det dröjde inte länge tills det fanns ett flicklag också. Tjejerna tyckte det var så roligt att de ville fortsätta när futsalsäsongen var över. Idag tränar de två gånger i veckan. Ibland tränar de fotboll och ibland sitter de bara och pratar om skolan eller andra viktiga ämnen.

Men för många är ekonomin ett hinder. Vid övergången från futsal till fotboll tappade man några flickor. Ahmed tror att det beror att man inte har råd med exempelvis fotbollsskor.

– Vi strävar efter att alla ska kunna delta hos oss oavsett ekonomiska förutsättningar och vi försöker att hålla våra avgifter så låga som möjligt, berättar Ahmed.

Knappt 100 ungdomar i åldern 7 – 20 år utgör hjärtat av verksamheten. Men nu vill man satsa lite extra på att ge nyanlända unga tjejer en meningsfull vardag, tillhörighet, framtidstro samt förbättrad fysisk och psykisk hälsa. Målsättningen är att vara en väg in i samhället där föreningen kan erbjuda kunskap och hjälp kring frågor om jämställdhet, tolerans, normer, demokrati, kultur och traditioner. Förhoppningen är också att insatsen ska leda till att tjejerna får upp ögonen för fotboll. Likaså hoppas man hitta duktiga och engagerade ledare i målgruppen, vilket i sin tur kan leda till att ännu fler hittar till föreningens verksamhet.

Sverige United har beslutat att stötta Åkra FC med ett bidrag till deras satsning på de unga tjejerna. Vi hälsar samtidigt Åkra FC välkomna som vår samarbetsförening.

Foto: salahebyfotboll.se