Under påskhelgen kläcktes nya domare!

12 april 2018

Hosein dömer en av sina första matcher under Tillsammans Cup. Foto: Anna Lindh

Två flugor i en smäll! Så kan man kort beskriva påskhelgens domarutbildning för nyanlända ungdomar som innebär ett värdefullt tillskott av domare samtidigt som unga får möjlighet till extraarbete. Right To Play och Råsunda IS stod som arrangörer.

– Behöver ni drivna och proffsiga domare så är det mig ni ska höra av er till, säger Anna Lindh verksamhetsledare på Right To Play.

 

Råsunda IS och Right To Play har ett gemensamt program för nyanlända där målet är att via fotbollen öka anställningsbarheten genom förbättrat språk, ökad självkänsla och större nätverk. En del i detta är den domarutbildning som genomfördes 5-6 april. Femton nyanlända ungdomar deltog och blev utbildade till 5- och 7-manna domare. Detta möjliggjordes bland annat med hjälp av Sverige Uniteds ekonomiska stöd till Råsunda IS.

– Domaryrket är inte för vem som helst, det krävs disciplin och mod samtidigt som man behöver vara tydlig och kommunikativ mot både spelare och ledare. Nu kan vi stoltsera med egna domare i Råsunda IS, vilket känns superbra, säger Lennart Vaara, lagledare för Råsunda IS juniorlag.

 

Utbildningen var mycket uppskattad bland deltagarna.

– Det var väldigt lärorikt och nu är jag laddad att börja döma. Jag har fått mängder av nya kunskaper, bland annat hur en domare ska vara på plan: du ska behandla båda lagen rättvist, tänka snabbt för att ta det rätta besluten och vara snäll. Right To Play gav mig också allt material jag behöver – kort, visselpipa och en klocka som jag kan använda när jag dömer matcher. Jag är redo, säger Ali som dessutom fick sina första domarkläder av domaren Jonas Eriksson som dömer både i Sverige och internationellt.

Redan dagen efter skedde domar-debuten för fem av ungdomarna i five-a-side turneringen som Tillsammans cup anordnande. Och framöver finns det redan flera turneringar och cuper inbokade där de som genomgått utbildningen kommer att vara de som håller i visselpipan.

– Att döma och leda en match är svårt, men också kul och spännande. Det gör att jag tror på mig själv och kan utveckla min ledarskapsförmåga. Jag känner att jag som nyanländ genom att vara domare kan komma in i det svenska samhället och få kontakt med svenska ungdomar och vuxna på ett bra sätt. Jag känner mig så inspirerad att få döma min första match och komma igång, säger Nazir, en av de som nu ska ut på fotbollsplanen i en ny roll.

Right To Plays verksamhetsledare Anna Lindh är nöjd med utbildningsdagarna. Nu fortsätter arbetet med att stötta ungdomarna i att komma ut och få döma matcher så att de får pröva sina nya kunskaper i praktiken.