Ramnäs United: ”Idrotten är en plattform in i samhället”

4 oktober 2018

Foto: Ramnäs United

Nästan i mitten av Västmanlands län ligger den lilla bruksorten Ramnäs. För ett år sedan började en skara fotbollsintresserade träna utomhus under Anton Bakos ledning, tränare och styrelseledamot i Ramnäs United.

Idag består klubbens integrationslag av spelare med blandade bakgrunder, däribland ett antal etablerade svenskar, i åldrarna 16 till 55 år.

– När vi under vintern flyttade till en inomhusplan kom det plötsligt fler och nu är vi ständigt över 20 spelare. Varje träning kommer det någon ny och jag har alltid sagt att alla som vill träna får komma, det enda kravet vi har är att man är intresserad. Vi vill kunna erbjuda alla en plattform för att komma in i samhället, säger Anton.

Ramnäs United har tagit fasta på att fotbollen kan vara så mycket mer än bara träning och match.

– Vi anordnar inte bara träningar, utan hjälper också många av killarna med pappersarbete, vi följer med dem till ambassaden och handskas med andra problem som praktikplatser och skjuts.

Anton Bakos talar av egen erfarenhet. Han kom själv från Slovakien för drygt 10 år sedan.

– Det var idrotten som hjälpte mig att komma in i samhället, vilket är något vi vill föra vidare själva nu.

Det är också detta som motiverar honom att lägga ner så mycket tid och engagemang. Det blir många timmar, inte minst med skjutsar fram och tillbaka flera gånger för att alla spelare ska få åka med. Med det är det värt, säger han. Syftet med laget är i första hand att hjälpa ensamkommande att komma igång med ett nytt liv. Därför menar Anton att det är viktigt få in många etablerade svenskar i laget för att underlätta integrationen.

– Det leder till nya vänner, nya kontakter, kanske hjälp med boende. Alla nya vänskapsband tror jag underlättar. Blandningen av bakgrunder gör laget speciellt, det blir en slags trygghet när alla är olika. Det handlar om att undvika att få en indelning i olika grupper.

Laget brukar umgås även efter träningarna och det är vid sådana tillfällen som killarna börjar berätta om sina liv. Några av dem har redan deltagit i en intern tränarutbildning. Planen är att fortsätta med domarutbildningar och även ge dem möjlighet att prova andra delar av föreningslivet.

I laget finns de som aldrig spelat fotboll till de som kan lite mer. Enda kravet är att man visar ett intresse.

– Det ska vara möjligt för alla att vara med. Därför kör vi till exempel alltid en genomgång av fotbollsord på svenska i början av varje träning, berättar Anton.

Laget har precis avslutat sin första säsong i division 7 västra. Det blev en del förlustmatcher, men mot serieledaren Virsbo IF kammade man hem en vinst!

– Vi har hela tiden sagt att det viktigaste är att ha kul. Efter matcherna skrattar vi mycket och bryr oss inte så mycket om resultatet.

 

Sverige United har beslutat om att stötta Ramnäs United och deras verksamhet och hälsar dem samtidigt välkomna som vår samarbetsförening.