Rapport från förebyggare

1 december 2023 Farsta IP i södra Stockholm

Lamporna på fotbollsplanen är tända till midnatt. Jodå, det finns delar av samhället som arbetar för fullt med att motverka skjutningar. Varje dag och varje helg. Här är några exempel från den förebyggande sektorn.

I Farsta, beläget i södra Stockholm, finns sedan tre år tillbaka en omfattande dropin-verksamhet kallad ”Fotboll för Farsta”. Hit välkomnas ungdomar i åldern 12-17 år på lördagskvällar, sommarlov och andra skollov. Bakom initiativet står FOC Farsta, en fotbollsförening som verkar i ett område med stor kulturell spridning.

Varma lördagskvällar

Integrationsarbetet har varit i föreningens fokus sedan flyktingvågen 2016. Bland annat har man startat en egen fond för att kunna stötta dem som inte har råd med avgifter och utrustning. Föreningen har även samarbete med stadsdelsförvaltningen för att säkerställa att verksamheten är långsiktig.

– Vi uppfattar att många föreningar inte klarar av eller vill ta emot ungdomar som inte har råd, har en annan kulturell bakgrund än den svenska eller inte är vana vid att spela fotboll, säger en av föreningens ledare. Vi tar emot alla!

Lördag kväll kl.18 fylls den varma hallen eller utomhusplanen med runt 100 deltagare och en blandning av nationaliteter. De flesta spelar fotboll, men för några blir det en plats att komma till och få del av gemenskap i en trygg miljö. Många av deltagarna har inte tidigare spelat fotboll i någon förening och verksamheten är gratis.

Äldre spelare från föreningen är ledare. Dessutom har man engagerat ungdomar utanför föreningen som fungerar som föredömen i området. Att få tjejer till ledarroller är särskilt viktigt då det gör det enklare att locka flickor till verksamheten.

Brottsförebyggande arbete

För den som besöker ”Fotboll för Farsta” en lördagskväll är det tydligt att det handlar om så mycket mer än fotbollsträning. Föreningen bidrar med en betydelsefull brottsförebyggande åtgärd och skapar en trygg miljö för barn och ungdomar som annars kanske inte skulle haft något att göra och istället får en aktiv fritid. Unga människor får stöd att växa som individer och ledare, och flera ungdomar har hittat vägen till föreningens ordinarie lag.

Trygga miljöer

Eskilstuna är en av flera mellanstora städer som brottas med kriminalitet och socioekonomiska utmaningar. Behovet att skapa trygga miljöer i en otrygg omgivning är stort. I ett område där det skett flera skjutningar i uppgörelser mellan gängkriminella erbjuder fotbollsföreningen AFC Eskilstuna aktiviteter för tjejer och killar. I direkt anslutning till skoldagen kan barnen lära sig futsal och fotboll i skolans idrottshall. Ledarna kommer från föreningens ungdoms- och A-lag och ges utbildning i värdegrundsfrågor och växer med ansvaret. Genom att erbjuda positiva förebilder och visa barnen möjligheten att nå sina drömmar, oavsett bakgrund, skapas en starkare gemenskap i samhället.

Hundratals platser

Integration och inkludering är centrala mål för FOC Farsta och AFC Eskilstuna. De visar att idrott kan vara en kraftfull katalysator för social förändring. Dessa exempel är på inget sätt unika. Liknande verksamheter finns på hundratals platser runtom i landet. De visar hur idrott kan gå bortom fysisk aktivitet och bli en kraft för att skapa ett mer inkluderande och sammanhållet samhälle.