”Religiös tro får inte utestänga någon” – Sverige United stöttar Sveakurd FC
5 oktober 2016På fotbollsplanen ska alla vara välkomna. Det anser Sveakurd FC, som jobbar hårt för att integrera spelare med olika bakgrund i sitt nya damlag.
– Religiös tro eller härkomst får inte utestänga någon, säger tränaren Alan Amin.
Tidigare i år kunde Sverige United berätta om det arbete Sveakurd FC bedriver för att ge ungdomar i Göteborgsområdet en meningsfull fritidssysselsättning. Klubben håller till i Angered i den nordöstra delen av staden, där arbetslösheten relativt sett är hög och där många familjer får klara sig med små ekonomiska resurser. Långt ifrån alla har råd att exempelvis resa på utlandssemester under sommaren, vilket gör att barnen ofta får tillbringa sina lov på hemmaplan. Utan tillgång till särskilt roliga aktiviteter i organiserad form.
Det där ville Sveakurd FC ändra på – så i juli sparkade föreningen igång ett projekt med spontanfotboll som riktades till både tjejer och killar. Initiativet bestod av flera träningspass varje vecka och resulterade i att ett stort antal spelare för första gången i sina liv kom i kontakt med idrottsrörelsen. Flera har fortsatt engagera sig nu när den nya terminen startat.
Men bara för att skolorna hunnit öppna för hösten innebär inte det att Sveakurd FC trappat ned sin verksamhet. Tvärtom. Sedan en tid tillbaka driver klubben ett damlag, där den uttalade tanken är att locka till sig så många spelare med olika bakgrund som möjligt.
– Tyvärr är det ju så att damfotboll knappt existerar i vårt område. Tidigare fanns ett lag som hette Angered United som var väldigt framgångsrikt. Men de tvingades lägga ned i fjol på grund av resursbrist och att de inte fick ihop ett tillräckligt spelarmaterial. Det var självklart jättetråkigt, säger Alan Amin som både låg bakom spontanfotbollen från i somras och som även är huvudtränare för det nystartade damlaget.
Han förklarar att Sveakurd FC, som grundades så sent som 2014, sedan första dagen haft en tydlig ambition om att göra idrotten så tillgänglig som möjligt för flickor och kvinnor. Något som på många sätt medför annorlunda utmaningar än när man i första hand arbetar med pojkar och män.
– Att locka tjejer till fotbollen är svårare och det beror på flera orsaker. Här i Angered bor människor med rötter i stora delar av världen, och i många länder och kulturer har kvinnor helt enkelt inte samma möjlighet att vara med i ett lag. Det där följer med till Sverige i viss mån. Tröskeln blir högre än för grabbarna. Och ibland kan det ju vara så att familjerna är mer ovana vid att släppa iväg sina döttrar än sina söner till olika idrottsevenemang. Då behöver vi skapa ett förtroende och vara tydliga med att vi är en seriös förening, säger Alan Amin.
Hur gör ni det mer konkret?
– Dels har vi en tät kontakt med fritidsgårdarna i Angered och för en dialog med dem. Där kan vi träffa nya spelare och så småningom knyta dem till vår verksamhet. Men vi ser också till att besöka familjerna i hemmet. Att prata med föräldrarna är en viktig nyckel. Då kan vi bland annat erbjuda oss att skjutsa ungdomarna till träningar och matcher. Att få fler att aktivera sig är viktigt och då får man ta det stegvis. Med killarna är startsträckan för det mesta betydligt kortare.
Men trots denna omständighet har damernas verksamhet kommit igång överraskande snabbt och nått ut till fler deltagare än vad klubben kanske räknat med. När A-laget registrerades 2016 valde Sveakurd att skynda långsamt och skrev upp sig i en serie för sjumannaspel. Nu, efter bara några månader, börjar den kostymen kännas ganska trång.
– Så är det absolut. Dels står vi just nu på sex raka vinster och dels växte truppen snabbare än vi kunde förutse. I dagsläget är vi ungefär 25 spelare och vår plan är att gå över till elvamanna nästa säsong. Det blir hur kul som helst, säger Alan Amin.
Om den planen ska kunna förverkligas krävs dock viss hjälp utifrån. Bland annat saknas fotbollskläder som är anpassade efter de förutsättningar som finns i laget, vilket gör att vissa av tjejerna hittills inte kunnat vara med på några matcher utan bara i träningssammanhang.
Alan Amin förklarar:
– En del av våra spelare, bland andra de som bär slöja, behöver andra tröjor än de vi har att tillgå. Det kan handla om att täcka håret och sådana saker. Men tyvärr har vi helt enkelt inte råd med mer material i dagsläget och resultatet blir att tjejerna istället hamnar utanför. Så vill vi inte ha det. För oss är det superviktigt att alla ska känna sig delaktiga på samma villkor, och saker som religiös tro eller kulturell bakgrund ska inte få utestänga någon, säger han.
Sverige United håller med om det och har därför beslutat att bevilja Sveakurd FC ett bidrag inför seriespelet 2017. Stödet går till nya matchställ åt hela laget och är tänkt att fungera som ytterligare en pusselbit i klubbens arbete. Att skapa nya möten genom fotbollen tjänar alla på, och givetvis blir utbytet ännu mer värdefullt om personer med olika livserfarenheter får chansen att mötas. Därför vill vi rikta ett stort tack till Sveakurd FC och önska er lycka till med ert fortsatta arbete!