Lövholm-Eriksson: ”Självklart att fotbollen kan tackla samhällets utmaningar”

1 juli 2016

Elena
Min syn på fotobllens roll i samhället befästes väldigt tidigt. Jag växte upp i Degerfors, en av Sveriges fattigaste kommuner. Biografen, musikskolan, fritidsgården, ridskolan – allt som gick att sysselsätta sig med som barn eller tonåring – slet hårt för sin överlevnad. På 90-talet var även stålverket,  den absolut största arbetsgivaren på orten, nedläggningshotat.

Det som fick lov att tillföra den där nödvändiga känslan av trygghet och långsiktighet, var den långa fotbollstraditionen – och den var tacksamt nog oerhört konkret. På förmiddagarna kom en av a-lagets försvarare körandes i vårt kvarter i postbilen. När vi skulle storhandla satt anfallaren i kassan på ICA. Jag har tappat räkningen på hur många målvakter jag haft som idrottslärarvikarie i skolan – och det ballaste av allt: det var ingen mindre än Ulf ”Mål-Otto” Ottosson som lärde mig att simma.

Sådär såg det ut, och det var väldigt enkelt. Fanns man kring fotbollen så fanns man i samhället. Bilden av fotbollen som allas stora beröringspunkt har stannat kvar hos mig, och blivit den ultimata kompassen för hur samhället kan dra nytta av den.

Därför är jag väldigt glad över att få vara en liten del av Sverige Uniteds arbete. Det är för mig en fullständig självklarhet att fotbollen kan och ska användas för att tackla de utmaningar som finns i samhället.

En lite nyare, men redan väldigt stark kraft som växer sig fram, är supporterkulturen. Allt fler människor identifierar sig starkt med sin lagtillhörighet och lägger mycket tid på att umgås med likasinnade. Att komma in i en sådan gemenskap kan ha precis samma effekt som att själv börja utöva sporten. Ett exempel på några som förstått det är Guliganerna, som i samarbete med Borås Stad och IF Elfsborg startade projektet LikaOlika. Man bjöd in nyanlända till läktaren för att dela med sig av gemenskapen – och det är ju så enkelt att det är briljant.

I mitt jobb försöker jag alltid hålla koll på supporterrörelsens olika initiativ, och givetvis kommer jag att göra det även i detta uppdrag. Även om jag alltid håller ett öga där, så tveka inte en sekund att tipsa mig om initiativ. Jag lovar att slå ett slag för dem.

Elena Lövholm-Eriksson, fotbollsjournalist och medlem i Sverige Uniteds priskommitté

Läs gärna mer om Sverige Uniteds priskommitté, samt hur du går till väga för att ansöka om bidrag från oss eller att nominera någon eldsjäl till våra stipendier!