Skor från Adidas inför vårens avspark

28 mars 2019

Khrosh Nori, Top FC

Före jul fick Sverige United frågan från Adidas om vi kunde hjälpa till att förmedla ett antal fotbollsskor vidare till behövande lag och föreningar. Självklart tackade vi ja!

Nu har några av dessa skor tagits i bruk i fyra av våra samarbetsföreningar; Top FC, Hallstahammar SK, BK Ettfyra och Östra Ryds IF. För att få ta del av skorna fick föreningarna bland annat lämna en motivering.

Så här berättade Khrosh Nori, grundare och tränare i Top FC:

Föreningen Top FC startades för att hjälpa ensamkommande och asylsökanden. Vi har ett lag där vi välkomnar alla utan att kräva något i gengäld. Vår ambition och vilja är att spelarna har kul, skrattar och ger 100 procent på matcherna och träningarna.

När jag startade laget så hade vi ingenting! Idag har vi matchställ, vi har en kapten, vi har etablerade spelare som har fotbollsskor, men de som har fotbollsskor är inte många.

Det är ganska roliga scenarier man får uppleva om man är med oss under en säsong. Vi bjuder på tröjbyten under matchens gång (som man inte får göra), strumpbyten under matchens gång, skobyten med mera. Det är stunder som visar på kärlek, gemenskap och vilja men samtidigt så gör det ont i hjärtat att se dessa scener.

Spelarna ber domaren om timeout för att de ska hinna byta skor och knyta skorna. Men det är inte alla motståndare eller domare som kan vara schyssta och låta dem byta skor. Hinner de inte knyta skosnöret så flyger skorna längre än bollen, men det är bara att njuta av grabbarnas skratt och glädje och imitationer under och efter matchen. Bort med de negativa tankarna och känslorna! Fram med positivismen, optimismen och den glada leendet!”

Östra Ryds IF har sedan länge en lösning för att avhjälpa bristen på skor:

Ända sedan vi startade upp juniorlaget har vi haft en säck med fotbollskor som seniorspelare och andra i och runt föreningen skänkt för att det ska finnas skor till alla som dyker upp och vill vara med och spela. Över tid har innehållet i denna säck krympt, i och med att fler och fler hittat skor som passar dem och som de då fått behålla.

Nu är säcken i princip tom. Vi tackar Sverige United och Adidas för möjligheten att ge juniorlaget och dess spelare en fin present att starta säsongen 2019 med!”

Från Sverige Uniteds sida vill vi också tacka Adidas för att de på detta konkreta sätt bidrar och gör att fler kan delta i fotbollen på lika villkor.

Amel Alibasic, Hallstahammar SK