Sommaren 2020 – en sommar utöver det vanliga

6 oktober 2020 Motionsfotboll i IFK Råneå

”Håll i, håll ut!” skulle kunna vara en tränares uppmaning till laget i matchens slutskede. I år har det istället blivit en uppmaning som gällt oss alla.

Corona-pandemin har varit en utmaning på många sätt. Den har tvingat oss att tänka om och tänka nytt. Det gäller också för Sverige Uniteds drygt hundra samarbetsföreningar, det vill säga föreningar som har fått stöd i form av bidrag eller material från stiftelsen. Det blev en tuff start på våren, men under sommaren var det istället många som valde att växla upp med mer verksamhet än vanligt. En resa från norr till söder ger oss några exempel.

IFK Råneå, en av våra nordligaste samarbetsföreningar, firar snart 100 år. Här finns 20 års erfarenhet av arbete med integration. Under sommaren höll de igång sin motionsfotboll som går under namnet IFK Råneå United. En öppen och välbesökt aktivitet där alla får vara med oavsett sportslig nivå.

Ett antal mil söderut har även Järpens IF, som bedriver ett kontinuerligt integrationsarbete, denna sommar dragit igång motionsfotboll. Föreningen har också förberett en korpserie som startade till hösten.

Tjejfotbollsklubben Sätra i Stockholms södra förorter hade, liksom innerstadsföreningen Norrtulls SK, denna sommar fler deltagare än vanligt på sina fotbollsskolor. Eftersom intresset var så stort bestämde båda föreningarna att i år köra en öppen fotbollsskola, efter den ”vanliga” fotbollsskolan.

Alvesta United bildades så sent som hösten 2019 och verksamheten bara fortsätter att växa. Utöver fotbollen har föreningen knutit kontakter med Linnéuniversitet i Växjö för att inspirera unga till fortsatta studier. Sommarens spontanfotboll var mycket uppskattad, liksom fotbollsskolan som bedrivits tillsammans med kommunen och gett unga sommarjobb.

Det finns således många ljuspunkter denna sommar. Sommarens riktiga solskenshistoria var nog trots allt när vi ringde till Kulladals FF i Malmö för att stötta dem med fotbollar från Adidas. Det visade sig nämligen att de var i större behov än vad vi hade kunnat ana. Bara några dagar tidigare hade de haft inbrott och blivit av med sina bollar. Samtalet från Sverige United kunde inte komma mer lägligt. Det trodde knappt sina öron och tyckte det var som en skänk från ovan.

I år finns det extra många eldsjälar att hylla, inte minst inom vården. Inom idrottens värld har det blivit än mer uppenbart vilken viktig roll enskilda personer spelar. Sverige United har möjlighet att lyfta fram dessa värdefulla insatser då vi delar ut våra årliga stipendier Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden. Om några månader är det dags igen. För femte gången hyllar Sverige United några av fotbollens eldsjälar.

Foto: IFK Råneå