Starka band i Härnösand

9 december 2019

För att främja social utveckling, skapa starka vänskapsband och bidra till förbättrad integration krävs det initiativ. Härnösand FC United är en av initiativtagarna som jobbar för att bidra till detta med sin verksamhet. Klubben tog form redan 2012 och har varit aktiv sedan dess, vilket är ett bevis på att deras arbete är uppskattat och viktigt för många av ungdomarna i Härnösand. Jag talar med Mohammed Gamal Badr, vice ordförande och tränare.

– Vi startade föreningen för att det var svårt för många nyanlända att passa in i befintliga föreningar. Det blir lättare att bli bekväm i ett sammanhang om det finns spelare som har liknande erfarenheter, men föreningen är självklart öppen för alla, oavsett om du är svensk eller någon annanstans ifrån, säger Mohammed.

För att ytterligare bidra till integration och sammanhållning har klubben som regel att all kommunikation på träningar och ute på planen ska vara på svenska. Detta är ett utmärkt verktyg för att spelarna ska få chansen att, på ett tryggt sätt, förbättra språkliga kunskaper med människor i en liknande situation. Dessutom har styrelsen som mål att ha en bred åldersstruktur och variation när det kommer till etnisk bakgrund.

– Målet för oss är att bidra till ökad förståelse kulturer emellan. Sedan vill vi att den förståelsen skall spridas till hela samhället. Visionen är även att spelare ska använda den plattform som ges av oss för att förenkla sin väg ut i arbetslivet eller till andra föreningar i högre serier och där har vi redan exempel på några spelare som tagit steget vidare, säger Mohammed.

Utöver fotbollen, som är det primära fokuset för föreningen, så sysslar Härnösand FC United även med andra aktiviteter. De har bland annat arrangerat kvällar med tv-spel, spelat volleyboll, grillat och curlat ihop. Allt för att spelarna ska få utvecklas och känna samhörighet.

Trots att de mött motgångar, stött på glåpord och jobbat med små medel har Härnösand FC United frodats och utvecklats i 7 års tid. Dessutom har de inför nästa säsong blivit uppflyttade till division 4 efter fjolårets topplacering i division 5.

– Det var inte många som trodde på oss, framförallt inte att vi skulle lyckas fortsätta så här länge. Och vi insåg nog inte heller hur mycket det krävdes att starta en förening med allt vad det innebär, med ekonomi, transporter till match och sådant. Men vi gör allt vi kan för killarna och tycker det är jättekul att det går bra, säger Mohammed.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till Härnösand FC United för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt hjärtligt välkomna som samarbetsförening.

Text: Gustav Kassman