Startelvan klar: Finalister till Guldhanden

13 december 2018

För tredje gången delar Sverige United ut Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden till några av fotbollens eldsjälar. Här presenterar vi finalisterna som på olika sätt bidrar i arbetet med integration och inkludering genom fotbollen.

Då är det återigen dags för stiftelsen Sverige United att sätta strålkastarljuset på några av fotbollens viktigaste förebilder. Genom våra stipendier vill vi stötta och uppmärksamma de eldsjälar som med hjälp av fotbollen skapar tillhörighet, sammanhang, kamratskap och trygghet och därigenom bidrar till inkludering av människor med olika bakgrund. Vi hoppas också att deras gärningar ska inspirera andra att engagera sig för att förvandla främlingar till lagkamrater.

Tillsammans med vår priskommitté – bestående av fotbollsspelarna Zećira Mušović och Ivo Pekalski, Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, Futebol dá força-grundaren Cecilia Safaee och elitdomaren Mohammed Al-Hakim – kan vi nu presentera våra finalister. En startelva som har gjort beundransvärda insatser. Vid vår galakväll i Stockholm i mars kommer vi att få veta vilka av dem som kommer att tilldelas våra stipendier Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden som omfattar totalt 100 000 kronor.

Chia Abdolah, Sandvikens IF 
Chia kom som flykting till Sverige när han var 12 år. Idag, nära 30 år senare, är han en ledande profil inom Sandvikens IFs sociala verksamhet Framsteget. Varje fredag och lördag kväll bedriver han nattfotboll. Under veckorna är det träningar och matcher med Sandvikens IF International, ett integrationsprojekt som startade 2014. Målet är att via fotbollen ge spelarna språkkunskaper och förutsättningar att kunna ta steg ut i arbetslivet. Chia ingår i ledarstaben och är därmed involverad i allt som rör laget på, men också utanför, planen.

Melissa Besara, IFK Tumba
För fem år sedan startade Melissa öppna träningar för tjejer utan krav på förkunskaper. Hon fick därmed fart på tjejfotbollen inom IFK Tumba och genom hennes fortsatta engagemang har antalet tjejer successivt ökat. Hon håller fortfarande i de öppna träningarna, samtidigt som det ursprungliga laget numera deltar i seriespel. Under senare år har nio av hennes spelare också gått vidare och utbildat sig för att själva kunna ta ledaruppdrag. Melissa har blivit en viktig förebild och det hon startade för fem år sedan sprider sig nu vidare som ringar på vattnet.

Amel Alibasic, Hallstahammar SK 
År 1994 kom 14-årige Amel från Bosnien till Sverige som asylsökande. Fotbollen och de ledare som gav honom stöd kom att betyda mycket. Som vuxen ville han ge tillbaka till de som idag är i samma situation som han var i. Sedan flera år tränar han ett pojklag med 13 olika nationaliteter. Hans engagemang för spelarna sträcker sig långt utanför fotbollsplanen. För många har han blivit som en extrapappa. I föreningen räcker hans energi också till att anordna nattfotboll, sommar- och höstlovsaktiviteter, vilket betyder mycket för traktens barn och ungdomar och för Hallstahammar.

Fredrik Andersson, Skövde AIK 
För fem år sedan började Fredrik träna ett tjugotal pojkar i 8-årsåldern. Idag har de hunnit bli 13 år och antalet spelare har fördubblats. Pojkarna kommer från bland annat Syrien, Somalia och Afghanistan med tuffa upplevelser i bagaget. Hade det inte varit för Fredrik hade flera av pojkarna inte spelat fotboll idag. Han ser till att alla tar sig till och från träning, har utrustning och kan delta oavsett ekonomi, föräldrastöd eller andra förutsättningar. Att hålla igång verksamheten även vintertid ser han som en självklarhet, inte minst för att många inte har råd med två sporter.

Leif Sjöqvist, Hisingsbacka FC
Leif är närapå synonym med Hisingsbacka. För 30 år sedan började han träna sonens lag. Varje kväll och varje helg har han sedan dess tränat pojklag i olika åldrar och med olika bakgrunder. För närvarande tränar han åtta lag. Leif har varit med och dragit igång fotboll för flyktingar, han driver ett kombinerat kultur- och fotbollsprojekt för tjejer och håller i öppna träningar för nyanlända. Från morgon till kväll ser man honom på cykel i området. Backavallen är hans andra hem.

Patricia Daoud Naperotti, IFK Trollhättan
I snart 10 år har Patricia verkat inom IFK Trollhättan och är en av frontfigurerna när det gäller föreningens omfattande sociala arbete för ett mer inkluderande samhälle. Föreningen verkar i Kronogården/Lextorp, ett område med stora utmaningar, och bedriver där ett stort antal aktiviteter och projekt. Ett exempel är Sporty Friday som lockar flera hundra barn och ungdomar och ger dem en meningsfull fritid på fredagskvällar. Flera av aktiviteterna riktar sig specifikt mot tjejer och föreningen har närmare 100 aktiva flickor i sin verksamhet.

Daud Awees, BK Ett Fyra 
Daud hade lämnat krigets Mogadishu bakom sig när han som 13-åring hamnade i förortsområdet Vivalla i Örebro. Tidigt drömde han om att starta en egen fotbollsklubb med ledorden kärlek och respekt, en förening som bryr sig lika mycket om spelarna som fotbollen. För tre år sedan blev det verklighet. Föreningen har tre pojklag med många olika nationaliteter och i somras startades det första flicklaget. Föreningen har kommit att betyda mycket för Vivalla. Daud är navet kring vilket allt kretsar. Han är den drivande kraften och en självklar ledargestalt med stort engagemang för barn och föräldrar.

Pär Stigenberg, Daniel Jutegård och Erik Lundkvist, Unite Stockholm 
För drygt ett år sedan tog denna trio, som då inte kände varandra så väl, över stafettpinnen och ansvaret för herrlaget i Unite Stockholm. Fotbollsintresset och viljan att bidra fick dem att säga ja. Under året har uppemot 100 personer deltagit i verksamheten, som numera också består av öppna träningar. Det blev snabbt mer att göra än vad som var tänkt från början. Laget består av nyanlända och ensamkommande och behovet av hjälp med praktiska frågor kopplade till juridik och ekonomi har ökat. Samtal och stöd är en minst lika stor del som fotbollsträningarna.

Hanna Ewenson, HF Olympia
Hanna har snabbt blivit en nyckelperson inom HF Olympia i Helsingborg. Hon har tagit ett stort ansvar för att hålla ihop en grupp nyanlända. Föreningens integrationslag består idag av spelare med tolv olika nationaliteter. Varje söndag driver hon fotbollsskolan för barn i alla åldrar och med olika bakgrunder. Utöver detta har hon också ansvaret för en grupp barn med funktionsvariation som tränar varje söndag.

Salman Khan, IK Bergandy
Salman var med och väckte liv i IK Bergandy i Helsingborg för två år sedan. Han är idag djupt engagerad och drivande i såväl ungdomsverksamheten som föreningens sociala verksamhet som går under namnet ”IKB i samhället”. I grunden handlar hela verksamheten, från fotbollsskolan och juniorlaget till trygghetsvandringar och skolaktiviteter, om att få barn och unga att verka tillsammans oavsett bakgrund. Salman får unga vuxna att fungera som positiva förebilder istället för tvärtom.

Pamela Hay, BK Olympic/FC Champions 
Pamela har ett stort fotbollsintresse och har själv spelat fotboll. Sedan drygt ett år tillbaka har detta lett henne till ett nytt engagemang. BK Olympic verkar i Lindängen, ett bostadsområde i Malmö med flera utmaningar. Det saknas i princip aktiviteter för tjejer i området. Trots det har föreningen haft svårt att locka flickor till sin verksamhet. Tillsammans med föreningens ungdomsansvarige har Pamela lyckats få fart på tjejfotbollen. Upp till fem dagar i veckan deltar hon på de olika lagens träningar. Genom Pamelas närvaro får de en kvinnlig förebild och någon att anförtro sig till.