Stranda United – en av våra 100 samarbetsföreningar
8 december 2020Under 2020 kunde Sverige United hälsa sin 100e samarbetsförening välkommen. Det betyder att vi hittills har stöttat aktiviteter och verksamhet för integration och inkludering i över hundra fotbollsföreningar spridda över landet.
Under den stora flyktingvågen 2015 var det många fotbollsföreningar som öppnade dörren och välkomnade barn, unga och vuxna som hade lämnat sina hemländer. Här möttes de av lagkamrater, gemenskap, kontaktnät och självklart fick de spela fotboll.
Sedan dess har föreningarna fortsatt bedriva sitt integrationsarbete. På många platser har projekt övergått till att bli en naturlig del av den ordinarie verksamheten. Och hela tiden startas nya aktiviteter av föreningar som tidigare inte haft integration på sin agenda.
Stranda United i Mönsterås är ett exempel bland många på den uthållighet och hängivenhet som kännetecknar de insatser som vi kommer i daglig kontakt med. Det var fyra år sedan som Filip Jägerbrink, mittfältare i division 1-laget Oskarshamns AIK, bestämde sig. Under en sejour som spelare uppe i Luleå såg han hur det gjordes en satsning för att inkludera ensamkommande pojkar och flickor i fotbollsverksamheten. Filip ville göra något liknande.
Tillsammans med ytterligare några spelare startade han Stranda United. Föreningen har hela tiden varit öppen för alla, men har spelat en särskilt stor roll för integreringen av unga nyanlända.
– Stranda United ska både vara en rolig fritidssysselsättning och en arena där deltagarna lär sig mer om samhällets normer och värderingar. Vårt övergripande mål är integration och det ska genomsyra alla våra aktiviteter, berättade Filip när föreningen nyligen hade startat.
De anordnade fredagscuper vid sidan av de ordinarie träningarna där de tog in anmälningar från alla intresserade, oavsett bakgrund, för att skapa en så blandad mötesplats som möjligt. Snabbt märktes att det var ett grepp som fungerade väldigt bra. Tidigt började de också utbilda sina spelare till att bli domare på flick- och pojklagsnivå. Syftet var dels att möta den rådande domarbristen, dels att ge ungdomarna en möjlighet att utvecklas och att tjäna en liten extraslant på helgerna.
Idag är Filip fortfarande mitt uppe i sin fotbollskarriär men har inte släppt engagemanget i Stranda United. Fredagscuperna drar fortsatt många ungdomar och några av de nyanlända som var med i början och fick hjälp att gå vidare till studier och jobb finns ännu med i verksamheten.
Föreningarnas insatser inspirerar och får fler att vilja bidra. Fotbollsspelarna Lisa Moazzeni och Julia Molin hörde av sig och ville skänka utrustning. De tre senaste åren har Adidas donerat skor och bollar. Dessa gåvor har vi kunnat förmedla vidare och har tacksamt tagits emot av lag och föreningar runtom i landet.
Nu ser vi framemot att få knyta kontakt med ännu fler fotbollsföreningar och att få sprida vidare tips och erfarenheter från deras spännande arbete för integration och inkludering.
Foto: Stranda United