Sverige United stöttar IFK Haninge: ”Gör att vi kan satsa ännu mer”

3 juli 2017


Nyanlända och etablerade svenska ungdomar ska spela tillsammans – det anser IFK Haninge som börjat blanda sin verksamhet. Nu får klubben ett handtag av Sverige United.
– Stödet gör att vi kan satsa ännu mer, säger kanslisten Jan Bergman.

De två senaste åren har Haninge, en kommun med 86 000 invånare strax söder om Stockholm, tagit emot omkring 500 flyktingar från länder som Syrien, Irak, Eritrea och Afghanistan. En stor andel är ensamkommande ungdomar, och precis som på andra håll i landet finns ett fritidsintresse som förenar många av dem: Fotbollen.

Utvecklingen har märkts i det lokala idrottslivet, och många föreningar öppnar upp sina verksamheter för att erbjuda barnen att få träna och spela i en organiserad miljö. En av dessa klubbar är IFK Haninge som i sin ungdomssektion inrymmer över 50 lag för tjejer och killar i olika åldrar.

– Vi började lite smått att engagera ensamkommande redan 2015 och omfattningen växte snabbt till 40-45 spelare under 2016. Alla är inte med varje gång och alla är inte registrerade för spel i Stockholmsserien, men de kommer ner till vår hemmaplan Torvalla IP och har kul när de kan. Mycket handlar om det sociala. Att ha något kul att göra på fritiden, och få kamrater, säger Jan Bergman som jobbar på IFK Haninges kansli.

Men klubben har velat göra något mer än att ”bara” anordna öppna träningar och spontanfotboll. Tidigare i våras inledde IFK Haninge ett samarbete mellan några av sina befintliga juniorlag och gruppen med ensamkommande tjejer och killar. Det handlar både om att skapa möten mellan människor med olika bakgrund och om att sporra deltagarna sportsligt. De som vill ha större utmaningar på planen ska kunna få det genom interna cuper och matcher.

– Lagen spelar mot varandra och kör även vissa träningar ihop. Ensamkommandelaget har tagit in spelare från föreningens tidigare U17/19-lag. Så träningsgruppen är blandad idag. Målet är att dessa två grupper, P-00 och ensamkommande, ska vara ett gemensamt lag i framtiden. Idag kör man i två skilda serier, säger Jan Bergman.

Han berättar att utbytet är tänkt att växa undan för undan, och att processen just kommit igång. På sikt vill IFK Haninge att ungdomarna, oavsett vilken del av föreningen de tidigare varit engagerade i, ska ha sin verksamhet tillsammans.

– Nu närmast siktar vi på att köra en spontan-cup i augusti eller september där alla våra 16- till 19-åringar i föreningen samlas och har kul en dag på Torvalla IP. Vi blandar in alla spelare i olika lag där alla möter varandra. Lagnamnen plockar vi självklart från alla de stora ligorna. Det blir Manchester United, Juventus, Barcelona med mera. Vi ser fram emot en riktig fotbollsfest med en grillfest och mingel som avslutning, säger Jan Bergman.

Sverige United tror att IFK Haninge är på helt rätt väg och vill gärna underlätta för det fortsatta arbetet. Därför har stiftelsen beslutat att ge ett handtag till utrustning och material så att den positiva utvecklingen kan fortsätta under höstsäsongen. Jan Bergman meddelar att pengarna i första hand ska gå till enhetliga tränings- och matchkläder, så att ungdomarna känner fullt ut att de ingår i en och samma förening.

– Vi tackar så mycket för det generösa bidraget, det kommer att hjälpa oss mycket, säger Bergman.

David B Larsson