Föreningen som motverkar allt ifrån segregation till ledarbrist

22 december 2017

I två års tid har fotbollsföreningen Råsunda IS arbetat med integration av nyanlända killar. Genom såväl träningar som andra fotbollsrelaterade aktiviteter har killarna får bli en allt större del av samhället. Nu ska klubben, med hjälp av Sverige United, skicka två av spelarna på ledarutbildning.

Allt ifrån fotbollsskola och juniorlag till senior- och innebandylag. Råsunda IS verksamhet är omfattande. Mitt i detta bedriver klubben en integrationssatsning. Hittills har satsningen pågått i två år, men verksamheten planerar att fortsätta med detta i det långa loppet, trots utmaningarna som tillkommer.

Nu, med lite hjälp av Sverige United, kommer två spelare erbjudas ledarutbildningar. Inte bara kan detta hjälpa killarna på ett individuellt plan, utan det är också en metod för att underlätta klubbens ledarbrist. Verksamhetens tanke är att utbildningen ska resultera i att de har två spelare med utökad kompetens som kan axla ledarrollen och därmed hjälpa Råsunda IS. Killarna ska senare få vara med och engagera sig i lagen för de yngre spelarna, för att utöka den sammantagna gemenskapen i föreningen, bygga broar, skaffa nya kontakter och få värdefulla erfarenheter av rollen som ledare. Allt genom fotbollens förenande kraft.

I och med detta kan också klubbens nuvarande ledare fokusera mer på den humana aspekten av fotbollsföreningen. Så som att öka gemenskapen och trevnaden, och lägga ännu mer kraft på integrationssatsningen. Redan nu har föreningen själva utbildat ett antal domare som ska få ta mer och mer plats på planen. Något som varit väldigt framgångsrikt och uppskattat, för alla inblandade.

Vi på Sverige United kan nu meddela stolt att Råsunda IS är en av våra fantastiska samarbetsföreningar, och kommer stötta dem i kostnaden för två ledarutbildningar.

Maja Elfving