Tolerans, mångfald och inkludering

6 maj 2020 Inter Linné tar emot fotbollsskor från Adidas via Sverige United

Tolerans, mångfald och inkludering är tre ord som speglar Göteborgs-baserade Inter Linné IF. Föreningens mål är tydligt och integration är nyckelordet. De startade 2017 för att framförallt erbjuda nyanlända en chans att vara en del av ett fotbollslag. Från början bestod föreningen bara av ett seniorlag. Sedan dess har det tillkommit en futsalverksamhet och i takt med att medlemsantalet ökar gör även ambitionerna det. Målet för 2021 är att även starta upp en ungdomsverksamhet för ungdomar mellan 14–19 år.

På bara ett par år växte föreningen i rask takt, medlemsantalet är redan runt 80 personer och spelarna har sitt ursprung i runt 20 olika länder. På deras hemsida är budskapet tydligt; ”Vi tror på att mångfald gör oss starka och att fotboll är ett av de bästa sätten att föra oss samman”. Det är ett budskap som efterlevs av Inter Linné IF och som Sverige United skriver under på. Carl Demirtas Sjödin, medgrundare och styrelseledamot i föreningen, berättar.

– Det är kul att det är så många som hittat till oss. Nu är vi precis på gång att få tillgång till en klubbstuga som vi har velat ha en tid, vilket kommer kunna skapa ännu mer samhörighet och klubbkänsla. Så nu är planen att starta upp ungdomsverksamhet under nästa år också, säger Carl.

Utöver fotbollen, som är det största fokuset, så har Inter Linné haft flera andra aktiviteter. Allt från tv-spelskvällar till biljard och lagfest. Detta är något som ytterligare stärker gemenskapen och integrationen.

– Vi har gjort en hel del aktiviteter av olika slag som ska stärka samhörigheten. Sedan jobbar vi även mycket med att spelarna ska utmanas språkligt och försöker använda svenska på träningar, vilket bidrar till ökad språkförståelse. Det är något som vi tycker är viktigt att kunna bidra till, säger Carl.

När jag läser vidare på Inter Linné IF:s hemsida hittar jag ett citat som kan verifiera att även det arbetet har burit frukt. ”När jag kom till Sverige kunde jag ingen svenska. Genom att spela fotboll lärde jag mig svenska och efter ett år kunde jag kommunicera bra på svenska. Det var tack vare fotbollen”, säger Guillermo Moreno som idag är styrelseledamot i föreningen.

Inter Linné IF gör ett gediget arbete för att bidra till integration genom fotboll. Därför har Sverige United valt att stötta föreningen  och hälsar dem varmt välkomna som samarbetsförening.

Text: Gustav Kassman   Foto: Inter Linné IF