”Tord Grip ritade försvarsupplägg på servetten”

7 augusti 2018

På två år har stiftelsen Sverige United samlat ett unikt nätverk med ett 70-tal samarbetsföreningar från norr till söder. Genom stiftelsen har integrationsinsatser runtom i Sverige och eldsjälarna bakom dessa fått stöd och uppmärksamhet. Och nätverket växer ständigt.

Grundaren Svante Elfving tog utgångspunkt i sina egna fotbollsminnen från barndomen när han drog igång stiftelsen. Han mindes kamratskapen som överbryggade åldersgränser och skilda bakgrunder, liksom alla de ideellt arbetande eldsjälarna. När han som vuxen ville bidra till en positiv samhällsutveckling genom att främja förståelse, integration och värdegrundsarbete blev det därför ett naturligt val att göra det via fotbollen.

Stiftelsen drog igång sitt arbete sommaren 2016. Efter två års verksamhet är den naturliga frågan, blev det som du tänkt dig, Svante?

– Från allra första början visste vi inte vad vi skulle förvänta oss, men vi har fått fantastiskt fin uppmärksamhet. Vid den senaste galan var till exempel både Janne Andersson, Peter Gerhardsson och Peter Wettergren på plats. De första två åren ser vi som en uppstartsperiod och vi är långt ifrån färdiga. Vår vision är mycket större än så här!

Vad har varit roligast hittills?

– Att få lära känna alla fantastiska människor och se de insatser som görs runt om i landet. Vi har fått ta del av och kunnat förmedla många otroligt härliga historier. Också att vi ”upptäckte” både Adnan Bainca (Unite People) och Börje Andersson-Junkka (Parkalompolo IK) och har sett hur de har kunnat växa sina verksamheter, bland annat med vårt stöd.

Vad har varit mest oväntat?

– När Borussia Dortmunds svenska supporterklubb Schwedische Borussen ringde och berättade att de beslutat skänka sin årliga gåva till Sverige United. Det värmde i hjärtat!

Finns det någon särskild händelse som har etsat sig fast?

– När Tord Grip lärde ut försvarsspel till Korpen Stockholm vid vår första gala. Han ritade på servetter och ställde sig upp och visade. Det slutade med att Tord bestämde sig för att komma och hålla en träning för ett av Korpens integrationslag. Det var otroligt uppskattat och väldigt roligt!

Och vad är nästa steg?

– Vi kommer självklart att fortsätta uppmärksamma och stötta goda, ideella insatser för integration genom fotbollen. Men vi skulle också vilja bidra till att sprida alla de goda erfarenheter och exempel som vi får ta del av så att det kan bli till nytta för andra. Det är något som vi arbetar med just nu.