Tredje gången gillt: Schwedishe Borussen stöttar Sverige United

19 augusti 2020

För tredje året i rad har Schwedische Borussen, den officiella svenska supporterklubben till tyska ligalaget Borussia Dortmund, valt att ge en gåva till Sverige United. Tidigare år har deras bidrag vidarebefordrats till Husqvarna FF och Nybyns IK. I år har det gått till vår samarbetsförening FC Zanzibar/Föreningen Vänskap International.

Svante Elfving, Sverige Uniteds ordförande och grundare av stiftelsen, är naturligtvis glad över gåvan.
– Detta år har präglats av extra stora utmaningar för de fotbollsföreningar som arbetar med integration och inkludering. Vi märker på våra ansökningar att behovet av stöd och bidrag är större än någonsin. Då betyder en sådan här gåva extra mycket.

Det känns också som ett stort förtroende att Sverige United får fungera som en kanal för andra som vill göra något konkret, men som kanske inte har tillgång till samma nätverk.

– Det känns som en väldigt trevlig ”tradition” att Schwedische Borussen återigen valt att stötta vårt arbete, säger Svante med glimten i ögat.

Det finns förstås en förklaring till Schwedische Borussens starka engagemang för integration och mångfald och varför denna fan-club, bildad 2008 och med cirka 100 medlemmar runtom i Sverige, samarbetar med Sverige United.

– Klubben har inskrivet i sina stadgar att föreningen specifikt tar avstånd från rasism. En del i detta arbete är att vi varje år ekonomiskt stödjer en förening eller ett projekt som arbetar mot rasism och för tolerans, berättar Stefan Carlsson, ordförande i Schwedische Borussen.

Årets gåva har alltså vidarebefordrats till Föreningen Vänskap International som använder fotbollen i kampen mot utanförskapet i Stockholms förorter. Föreningen tror på vikten av att skapa positiva vanor för att motverka till exempel kriminalitet. De driver bland annat korp-laget FC Zanzibar och genomförde under förra året, med stöd av Sverige United, fotbollsturneringen Copa Zanzi. Läs mer här.

Läs mer om Schwedische Borussen på www.schwedischeborussen.se

Foto: Schwedische Borussen