Trygg mötesplats i ett utsatt område

29 oktober 2019

Foto: Somali AIF

Somali AIF från Norrby i Borås är en förening som grundades 2007 av ett kompisgäng som älskar att spela fotboll. Huvudparten av medlemmarna har som namnet antyder sitt ursprung i Somalia, men i lagen finns även flera andra nationaliteter representerade. Drivkraften i Somali AIF ligger dels i kärleken till idrotten, dels i att skapa en trygg mötesplats som skapar goda förutsättningar till integration.

Sedan starten har verksamheten utökats och inkluderar nu både pojklag och herrlag. Föreningen har lag i vanligt seriespel, men aktiviteten är hög även utöver organiserade matcher med mycket spontanfotboll och flera turneringsarrangemang. När jag pratar med Abdulahi Hassan, sportansvarig för Somali AIF, möts jag av glädje och optimism över det faktum att medlemmarna blir fler och att aktiviteterna fortsätter blomstra.

– Borås stad har låtit oss ta över huvudansvaret över en 7-mannaplan i Norrby, där vi bland annat ansvarar över att hyra ut och hålla snyggt, säger Abdulahi. Det känns som att vi har växt något enormt på senare tid, vilket är jättekul, och ju mer ansvar vi får desto fler möjligheter öppnas för oss.

Somali AIF har beslutat att fotbollslagen ska spela vanligt seriespel utöver spontanfotboll för att underlätta integrationen för spelarna i lagen. Abdulahi förklarar att de har valt att spela i serier där spelarna kommer ut från centrum till glesbygden. Han menar på att detta möjliggör för spelarna att få möta lag och träffa människor utanför kommunen och komma till andra platser än vad de är vana vid.

Klubben har nyligen genomgått ett namnskifte från Somali FF till Somali AIF. Anledningen till beslutet är att styrelsen tycker att AIF; allmän idrottsförening, speglar deras ambitioner bättre. Fokus ska ligga på idrott generellt och inte bara fotboll. De tycks inte vara främmande för nya utmaningar och ett bredare fokus, utan ser det som en förutsättning för att inkludera ännu fler i gemenskapen.

– Vi tycker att det är viktigt. Alla gillar inte att spela fotboll, och vi vill att alla som har andra intressen ska ha chansen att utöva den idrott de vill, säger Abdulahi. Vi ville bredda ungdomarnas möjligheter och namnbytet symboliserar detta.

Somali AIF bidrar till gemenskapen i Norrby genom att engagera invånare och andra företag och tillsammans skapa en tryggare stadsdel. Föreningen ser att det finns en lucka att fylla för att öka den lokala sammanhållningen. Somali AIF har blivit en plattform som är oerhört viktig, en plattform där det är möjligt för alla lokala ungdomar att få umgås och idrotta tillsammans. Nyligen blev de även prisade med ett stipendium av Länsförsäkringar i kategorin ”Lovande Förebilder 2019”.

Sverige United har beslutat att ge ett bidrag till Somali AIF för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem varmt välkomna som samarbetsförening.

Text: Gustav Kassman