TV: Från ensamhet till gemenskap på fotbollsplanen

16 oktober 2017

För tre år sedan var de nyanlända och hade inte så många vänner. Men fotbollen förändrade allt – och Smedby AIS integrationslag blev starten på en gemenskap präglad av värme och hjärta.

Det var under hösten 2014 som den Norrköpingsbaserade fotbollsklubben Smedby AIS bestämde sig för att bli bättre än tidigare på att inkludera ungdomar med olika bakgrund i sin verksamhet. Runtom i närområdet fanns många tjejer och killar som kommit till Sverige från länder som Syrien och Afghanistan, och som ännu inte hittat så många sociala plattformar i sitt nya land.

Smedby AIS startade ett samarbete med fyra olika skolor, där ledarna Paul Chamoun och Eje Bladh ansvarade för att hålla i öppna träningar efter lektionstid. Men projektet växte och snart stod det klart att föreningen hade tillräckligt många spelare till ett helt nytt lag – Smedby AIS IK.

– För mig var det fantastiskt. Paul besökte oss i skolan och frågade om jag ville vara med i Smedby AIS. Jag blev väldigt glad, säger Simon Hanna, en av ungdomarna som ingår i satsningen.

Nu har laget funnits i snart tre säsonger och många av spelarna har utvecklats rejält rent sportsligt. Vissa av dem så pass mycket att de gått vidare till mer hårdsatsande delar av föreningens verksamhet, som U19- och U21-sektionerna i Smedby AIS. Men den största förändringen har snarare skett på det personliga planet, enligt Paul Chamoun.

– I början var de här grabbarna ganska tystlåtna och frågade man dem vad de skulle göra efter skolan svarade de: ”Ingenting.” Eller så skulle de spela tv-spel med de få kompisar de hade. Nu har de fått ett helt annat självförtroende och man märker hur glada de är. Skillnaden är enorm. De pratar, skrattar och umgås som vilka ungdomar som helst. Man blir stolt när man ser det, säger han.

Se inslaget från Sverige Uniteds besök hos Smedby AIS i spelaren här ovanför!