TV: ”Stranda United ger ungdomarna en tillhörighet”
25 september 2017Fotbollsspelaren Filip Jägerbrink visste vilken kraft idrotten har att förena människor. Han startade ett integrationslag, som snabbt växte sig betydligt större än det rent sportsliga.
– Stranda United vill ge ungdomarna en gemenskap – en tillhörighet, säger Jägerbrink.
Det var för snart två år sedan som Filip Jägerbrink, mittfältare i småländska division 1-laget Oskarshamns AIK, bestämde sig. Under en tidigare sejour som spelare uppe i Luleå hade han på nära håll sett hur viktigt föreningslivet kan vara för att välkomna nyanlända till Sverige. Klubben han tillhörde då bedrev en satsning för att inkludera ensamkommande pojkar och flickor i sin verksamhet. Nu ville Jägerbrink skapa något liknande i hemtrakterna kring Mönsterås.
Han kontaktade sina vänner Anton Agebjörn och Manfred Löfström – även de med en gedigen fotbollsbakgrund – och inom kort skred trion till verket. Resultatet blev en helt ny förening – Stranda United. Och målsättningen var tydlig från början: Att ge ensamkommande flyktingar en första kontakt med svensk idrott och en stabil social plattform att utgå från i sitt nya land.
– Fotbollen är grunden i allt vi gör, vi är ju trygga i den miljön, men vi försöker tänka större också. Vi tror att den samhörighet man får när man tillhör ett lag kan vara nyttig på andra områden i livet också. Stranda United ska både vara en rolig fritidssysselsättning och en arena där deltagarna lär sig mer om samhällets normer och värderingar i en vidare bemärkelse, säger Filip Jägerbrink.
Med den ambitionen i ryggen drog projektet igång och snart visade det sig att intresset var stort. Genom att kontakta närliggande asylboenden, HVB-hem och skolor hoppades föreningen locka till sig ett 20-tal ungdomar – men snart var deltagarantalet uppe kring 50-strecket. Mestadels handlade det om nyanlända personer från länder som Afghanistan, Syrien, Somalia och Eritrea men Stranda United började aktivt vända sig även till etablerade svenskar för att få till en bra mix i verksamheten.
– Vårt övergripande mål är ju integration och det ska genomsyra alla våra aktiviteter. En sak vi testade tidigt var att anordna fredagscuper vid sidan av de ordinarie träningarna under inomhussäsongen. Där tog vi in anmälningar från alla intresserade, oavsett bakgrund, för att skapa en så blandad mötesplats som möjligt. Det greppet fungerade väldigt bra, så under utomhussäsongen har vi fortsatt på samma tema, säger Jägerbrink.
Hur då?
– Vi försöker att bredda oss utanför fotbollen och finnas med som en del av det sociala livet i vårt närområde. Till exempel har vi prövat att hålla turneringar i strandfotboll, ordna grillkvällar och vara med i större evenemang i kommunens regi. I bakhuvudet har vi hela tanken på att göra idrottandet så meningsfullt som möjligt för våra spelare. Fotboll behöver ju inte bara innebära att man träffas och tränar två gånger i veckan, även om det också är kul.
Som ett led i samma strategi har Stranda United börjat utbilda sina spelare till att bli domare på flick- och pojklagsnivå i kommunen. Syftet är både att möta den rådande domarbristen och att ge de aktuella ungdomarna – hittills sex stycken till antalet – en möjlighet att utvecklas och att tjäna en liten extraslant på helgerna.
– Det är vi väldigt stolta över. Vi ser ju att killarna växer som individer, och någonstans är ju det vad vi strävar efter hela tiden. Och till hösten har vi ytterligare en spännande grej på gång. Våra spelare ska ingå i ett annat integrationsprojekt, en matlagningskurs i flera delar, tillsammans med etablerade och nyanlända kvinnor här i kommunen. Den satsningen tror vi också mycket på. Våra killar bor ju ofta själva i sina lägenheter, men utan att ha några större förkunskaper om hur man sköter ett hushåll. Nu vill vi försöka ge dem det. Det är så vi försöker jobba. Vi vill skapa en så bra helhet som möjligt, säger Filip Jägerbrink.
Men även på själva fotbollsplanen har Stranda United mycket på gång. Efter att tidigare bara ha spelat träningsmatcher kliver klubben snart in i seriespel – och där hjälper Sverige United till på ett hörn. Stiftelsen har beviljat ett bidrag till nya matchställ, så att Stranda United ska bli ännu mer enhetligt än tidigare.
– Det tackar vi för. Självklart stärker det vår identitet när spelarna känner att de är med i ett riktigt lag och ett större sammanhang. Det blir fantastiskt kul för grabbarna att dra på sig de nya dräkterna och ta nästa steg på fotbollsplanen tillsammans med oss, säger Filip Jägerbrink.
David B Larsson