TV: Sverige United stöttar fotboll i Fisksätra: ”Girl power!”

10 april 2017

Lina Lindfors driver ett fotbollsprojekt för tjejer i Stockholmsförorten Fisksätra. Genom Sverige United har laget fått in nya träningskläder – med ett passande budskap. 

I Fisksätra utanför Stockholm bor människor med 84 olika nationaliteter. Över 50 språk talas i området. Då är det viktigt med gemensamma samlingspunkter – och tack vare Lina Lindfors har fotbollsplanen blivit en sådan.

Tillsammans med Folkets Hus och organisationen Futebol da Força driver hon sedan två år tillbaka ett lokalt lag för tjejer. Tanken är att deltagarna, som allihop är mellan åtta och 13 år gamla, ska få en naturlig plats i det lokala idrottslivet. En trygg miljö där de – ofta för första gången – får möjlighet att träna och spela matcher tillsammans.

Men det handlar minst lika mycket om utvecklingen utanför planen. Vid varje träning samlas tjejerna för sociala aktiviteter i Folkets Hus lokaler. De umgås med varandra, spelar spel, bakar eller samtalar kring ämnen som upptar tjejernas funderingar.

– Syftet är att stärka deltagarnas självkänsla, men också att erbjuda dem en bra möjlighet till fysisk och psykisk träning, säger Lina Lindfors.

Att vara med i laget är gratis och alla träningar är öppna för nya spelare. Men det finns ändå hinder, inte minst ekonomiska sådana. Lina Lindfors förklarar att Fisksätra är ett socioekonomiskt resurssvagt område och det kan vara svårt för familjerna att bekosta saker som träningskläder och fotbollsskor.

 För att ge Lina Lindfors och tjejerna ett litet handtag ställer stiftelsen Sverige United upp med utrustning och material under våren och sommaren. Kolla in klippet här ovanför där vi besöker Fisksätra och delar ut nya tröjor – med ett passande budskap – till alla tjejerna.