TV: Sverige United stöttar Norbergs AIF: ”Utan de här barnen kan klubben dö ut”

21 juni 2017

När Norbergs AIF bjuder in nyanlända till gratis fotbollsskola har föreningen två tydliga mål. Att göra idrotten tillgänglig för så många som möjligt  – och att säkra sin egen överlevnad på sikt.

– Vi behöver de här barnen lika mycket som de behöver oss, säger ordföranden Joakim Rask.

För ett par år sedan kom många flyktingar till Norbergs kommun i Västmanland och som så ofta på andra platser var det barnen som rotade sig snabbast. De lärde sig språket, träffade vänner, gick i skolan. Men det visade sig ofta vara svårt att fördjupa umgänget på fritiden, genom exempelvis organiserad idrott, eftersom deras familjer ofta fick klara vardagen med små ekonomiska resurser.

Då bestämde sig den lokala fotbollsföreningen, Norbergs AIF, för att agera. Klubben vände sig till sponsorer och andra aktörer – däribland Sverige United – för att kunna bjuda in så många barn som möjligt till sin årliga fotbollsskola. Tanken var att subventionera anmälningsavgifter och utrustning och därigenom öppna dörren även för dem som annars kanske skulle vara sysslolösa under sommarlovet.

– Vi vet ju att de här barnen ofta går i samma klass som sina etablerade svenska kamrater, men då handlar det om att man ses från kanske klockan åtta till 14 och sedan går var och en hem till sitt. Nu såg vi en möjlighet att faktiskt knyta ihop säcken även på fritiden och det är klart att det är bra för alla. Det blir integration på riktigt, säger Joakim Rask, ordförande för Norbergs AIF.

Dessutom fanns en annan faktor med i ekvationen. Om föreningen ska kunna upprätthålla sin verksamhet över tid behövs en tillströmning av nya medlemmar – annars utarmas såväl ungdomsverksamheten som seniorsidan successivt.

– Blickar man tillbaka ett decennium ungefär hade vi 14 aktiva ungdomslag i Norbergs AIF, och nu är vi nere på fem. Vi behöver med andra ord de här barnen lika mycket som de behöver oss. Ytterst handlar det om att vi inte ska riskera att dö ut som klubb, säger Joakim Rask.

Sverige United beslutade sig för att ge projektet ett handtag och i mitten av juni kom stiftelsen på besök för att titta på verksamheten. Där möttes vi av en fotbollsskola i högsta välmåga, med omkring 70 barn i olika åldrar och med vitt skilda bakgrunder. En av dem var Elliot Lugnet, tio år, som gladde sig åt att ha fått många nya vänner i laget.

– Det är jättekul och man märker att de verkligen älskar fotboll. Jag är väldigt glad att de får chansen att vara med i ett lag tillsammans med oss, säger han.

Titta gärna på inslaget ovanför, med bilder och intervjuer från fotbollsskolan. Stort tack till Norbergs AIF för den viktiga insats ni gör för integration genom fotbollen!