Skjutsar ungdomarna mitt i natten – för att de ska få spela fotboll

21 november 2016
Unite People

Unite People med Adnan Bainca stående i vit t-shirt.


”Tidigare i år hotades vårt fotbollsprojekt av nedläggning. Det vi kämpat för så länge riskerade plötsligt att gå förlorat. Och orsaken var egentligen ganska fånig. Vissa av de flyktingförläggningar vi samarbetat med tidigare tyckte att det krävde för mycket personalresurser att följa med sina ungdomar på träningarna. De hade inte möjlighet att jobba övertid så sent på lördagskvällen och resorna mellan boendena och idrottshallen tog för mycket kraft från resten av verksamheten. Därför skulle det kanske inte bli något spel överhuvudtaget.

Det var då jag bestämde mig. Om ingen annan ville skjutsa de här killarna, då fick jag helt enkelt göra det själv. Så har det sett ut nästan varje vecka sedan dess. Efter midnatt när vi är klara sätter jag mig bakom ratten och börjar köra. Stopp efter stopp runtom i staden till dess att alla kommit hem. Klart att det sliter, men för mig råder inga som helst tvivel – det är värt det.”

I all sin enkelhet fungerar den här episoden som en ganska träffande personbeskrivning av Adnan Bainca, 24, från Varberg. Han älskar kort och gott fotboll, och när det gäller att dela med sig av den passionen till andra tycks engagemanget inte veta några gränser. Tillsammans med vännerna Birol Adem och Jetmir Sahiti har Adnan Bainca under det gångna året gett flickor och pojkar, nyanlända och etablerade svenskar, unga vuxna och nyblivna tonåringar, möjlighet att mötas på planen under avspända former. Det handlar om nattfotboll och initiativet vid namn Unite People har en ganska logisk bakgrund.

Förra vintern oroade sig Adnan Bainca och hans kompisar över att många av ungdomarna i Varbergs kommun saknade meningsfull fritidssysselsättning på helgerna. Utan naturliga mötesplatser och organiserade aktiviteter ökade risken för att vissa av dem skulle hamna i sysslolöshet eller destruktiva beteenden som att festa alltför mycket och använda alkohol och droger. Eller åtminstone bli uttråkade. Kanske bara sitta hemma i soffan, spela tv-spel och isolera sig i.

Adnan ville någonting annat – och dessutom såg han en unik möjlighet. Under hösten 2015 hade många asylsökande kommit till Varberg. En grupp som i ännu högre grad kunde behöva stöd för att komma ut i lokalsamhället, träffa kompisar och bygga nätverk. Vore det inte kul att samla dessa personer och göra någonting tillsammans med de ungdomar som vuxit upp på orten? Ett mer konstruktivt alternativ. Kanske hitta former för att introducera allihop till Adnans egen favoritsyssla – fotbollen?

Sagt och gjort. Med hjälp av kommunen bokade Adnan, Birol och Jetmir halltider på först fredagar och sedan lördagar, mellan 20.00 och 24.00, dit de bjöd in tänkbara spelare. Förfrågningen gick ut till fritidsgårdar, HVB-hem och skolor och gensvaret blev positivt. Sedan starten i vintras har projektet totalt lockat drygt 1600 deltagare och i genomsnitt handlar det om cirka 80 personer som träffas varje helg och tävlar mot varandra i ett slags cupspel som arrangörerna tagit fram.

– Det fina är att vi fått ihop en bas där hälften av deltagarna är födda i Sverige och den andra hälften har rötterna på andra håll. I början var konstellationerna ganska uppbundna, där var och en höll sig till ”de sina”. Men genom att konsekvent mixa lagen har vi sett vänskapsband växa fram över de här gränserna. Det är otroligt kul, säger Adnan Bainca. 

Vad är allra roligast med nattfotbollen?
– Stämningen, helt klart. Den första halvtimmen varje träning brukar jag avsiktligen vänta med att blåsa igång spelet. Jag drar igång lite musik i högtalarna och glider mest runt och njuter medan ungdomarna värmer upp. De kickar lite boll med varandra och snackar på ett väldigt avslappnat sätt. Den stunden lägger liksom ribban för resten av kvällen och hittills har det aldrig varit något tjafs eller så. Bara glädje och fotboll.

Hur ser fördelningen ut mellan killar och tjejer?
– Vi har haft svårare att locka tjejer, så är det. Av dem som varit med hittills är bara 179 personer tjejer, men jag hoppas att det ska bli annorlunda framöver. Vi har inlett ett samarbete med en annan organisation som vänder sig mot alla kvinnliga fotbollsspelare i Varberg. Deras uppgift är att försöka övertyga tjejer som funderar på att sluta med fotboll att fortsätta istället. Ett led i den processen blir att ge dem en nytändning genom ett miljöombyte från sina tidigare föreningar och där tror vi att vår nattfotboll kan fylla en funktion. Vi ska jobba ännu hårdare på att få hit dem.

I takt med att verksamheten utvecklats har Varbergs kommun insett värdet av nattfotbollen och anställt Adnan Bainca på visstid för att driva initiativet vidare och vara delaktig i andra ungdomsprojekt. Ett led i det arbetet är att försöka samla upp individer som söker ytterligare träningstillfällen och vill satsa lite hårdare på sitt idrottande. Där planerar Adnan ett ”integrationslag” ihop med sin egen förening Varbergs BoIS där han är aktiv som tränare. Tanken är att erbjuda ungdomarna mer systematisk träning i fotboll, taktiskt såväl som tekniskt, för att förbereda dem för att bli en del av Varbergs BoIS elitförberedande verksamhet. De spelare som inte får plats där ska vara tillräckligt rustade för att i så fall kliva rakt in i en mindre förening.

– Mitt eget personliga mål är att ge fotbollen så goda förutsättningar som möjligt att växa här i Varberg, samtidigt som jag hoppas kunna sprida lite glädje bland killarna och tjejerna på orten. Jag vill få dem att känna sig välkomna, att det finns ett sammanhang där de kan växa, säger Adnan.

Har ni gjort något mer än det rent fotbollsmässiga inom ramen för ert projekt?
– Ja, en lyckad grej var att vi bjöd in den förre landslagsmålvakten Magnus Hedman som ju har en bakgrund inom elitidrotten men som också varit nära att förlora allt på grund av sitt missbruk. Han höll en väldigt stark föreläsning hos oss och jag har nog aldrig sett våra ungdomar så fokuserade. För oss är det viktigt med fotboll, men också att sätta den i ett socialt sammanhang.

Sverige United imponeras djupt av Adnan Baincas och hans vänners insatser. Glädjen, engagemanget, organisationsförmågan. Alltihop håller högsta klass. Därför känner vi oss oerhört stolta över att vara med och stötta Unite People och Varbergs BoIS med ett handtag. Stiftelsen hjälper till med utrustning och material under vintern för att underlätta det fina arbete som bedrivs inom projektet. Stort tack och lycka till framöver!