United by Football sänker trösklarna för tjejer att spela fotboll

21 april 2021 United by Football driver spontanfotboll för tjejer i Borlänge

Det kan vara ett stort steg för tjejer som vill prova på fotboll att gå direkt till en förening för att spela. Bristande självförtroende, en känsla att man inte passar in, dyra medlems- och träningsavgifter och avstånd som kräver skjuts är sådant som kan lägga hinder i vägen.

United by Football bedriver sin verksamhet för flickor boende i Borlänges mest idrottssvaga områden områden. Största delen av flickorna i dessa områden är svenskar med invandrarbakgrund som inte är aktiva inom föreningslivet.

Föreningen vill visa både tjejer och föräldrar att det är lätt och roligt för tjejer att spela fotboll och uppmuntra tjejer att röra på sig mer på fritiden – då är spontanfotboll en enkel aktivitet att börja med.

Charlotta Volkert berättar att hon i sin roll som fältassistent kom i kontakt med skolans värld igen och upptäckte att det var på samma sätt nu som när hon själv gick i skolan och ville spela fotboll – dvs tjejer var inte välkomna på samma sätt som pojkarna och blev bland annat valda sist.

– När jag fick den här insikten så kände jag igen mig och ville försöka göra något åt det. Dessutom tycker jag att tjejerna av olika orsaker inte är ute och leker och spelar fotboll efter skolan på samma sätt som pojkar gör.

Sagt och gjort: Charlotta kontaktade kommunen, RF-SISU Dalarna, skolor, rektorer och skolpersonal och berättade om sina planer att starta tjejfotboll och erbjuda fotbollsaktiviteter i direkt anslutning till att lektionerna slutar på skolan.

– Går tjejerna hem efter skolan är risken stor att de blir kvar hemma och inte kommer ut igen. Det gäller att göra det enkelt för dem att spela fotboll och röra på sig.

Responsen från omgivningen var positiv och RF-SISU Dalarna bidrog med pengar till material och utrustning så att hon kunde komma igång.

Det var nytt för Charlotta att leda fotbollsaktiviteter och hon var utan erfarenhet av att driva en förening och berättar att hon inte hade en aning om hur det skulle gå vid första tillfället.

– Jag hoppades att det skulle komma ett par stycken i alla fall – det kom cirka 40 tjejer! Som tur var hade jag tagit med mig en ledare till från skolan.

Charlotta berättar att hon sedan starten 2019 utbildat sig vartefter genom kurser anordnade av bland annat Svenska Fotbollförbundet, där hon genomgått C- och B-utbildning, och Futebal da Forca, som erbjuder värdegrundsbaserade utbildningar anpassade för tjejer.

– Utbildningarna har varit väldigt värdefulla för mig och har givit mig en bra stadga i mitt ledarskap, säger Charlotta.

Idag har United by Football fyra ledare som hjälps åt, vilket gjort föreningen mindre sårbar. Föreningen har fyra öppna träningar per vecka; tre träningar (yngre tjejer) och spontanfotboll på lördagar (främst tjejer 16-25 år). De äldre inspireras att bli ledare. Sedan starten har ett hundratal flickor slussats vidare till befintliga föreningar i Borlänge. Men det är inte enbart aktiviteterna som ska ledas utan även administration, kontakter med kommunen, skola, barnen, föräldrar och utveckling av föreningens aktiviteter.

Sommaren 2020 körde föreningen en veckas fotbollsskola för cirka 100 tjejer. Dessutom utbildades ett 15-tal tjejer till ledare med stöd från Dalarnas FF och SISU.

– Det gick jättebra för tjejerna som ledare! Trots pandemin lyckades vi göra aktiviteten ”Coronasäker” genom en noggrann organisation. Vi planerar att köra på samma sätt igen sommaren 2021, berättar Charlotta.

Vi avslutar samtalet med att fråga vad Charlotta ska göra i eftermiddag?

– Pumpa bollar och köra fotboll efter skolan med tjejer i årskurs 3-6!

Text: Calle Sterner                   Foto: Tobias Norestrand