Utveckling i nya miljöer

15 april 2020

Eskilstunabaserade föreningen Sangre Chilena FC har ett namn som översätts till chilenskt blod vilket speglar föreningens DNA. Allt började 2016 med en idé om att ge chilenska ungdomar chansen att komma till Sverige för att spela Gothia Cup, projektet blev mycket lyckosamt och uppskattat och ledde till ett mer permanent projekt. Men nu fokuserar man på inhemska spelare med olika bakgrunder.

I Sangre Chilena bedrivs verksamheten på ett lite annorlunda sätt jämfört med andra föreningar.  Föreningen ”lånar” spelare från andra klubbar runtom i hela Sverige. Sangre Chilena fungerar som ett komplement och erbjuder ungdomarna en chans att utvecklas som fotbollsspelare och människor i en annan miljö än vad de är vana vid. Istället för löpande träningar och seriespel är de endast med i cuper och turneringar. Jag pratar med Anna Köhler som är samordnare i föreningen.

– Intresset har verkligen vuxit och folk från alla möjliga platser i Sverige har anslutit. Nu har vi fem lag i föreningen och ungefär 90 ungdomar som är med. Vi har också en engagerad supporterskara bestående av bland annat föräldrar och syskon som följer med och stöttar oss. Det känns oerhört roligt och viktigt, säger Anna.

Anna betonar att de är måna om en bra relation till spelarnas moderklubbar och att de vill bidra med mervärden.

– När någon spelar med oss så är det alltid förankrat med spelarens moderklubb.

Trots att det primära fokuset var att ge chilenska ungdomar chansen att delta i Gothia cup har representationen naturligt breddats av det stora intresset. Den chilenska kulturen är fortfarande är en del av klubbens DNA, men antalet spelare med olika bakgrunder har breddat samansättningen och gör att många fler kulturer får ta plats.

– Vi försöker alltid uppmärksamma olika kulturella händelser och lär av varandra. Om vi till exempel har en spelare från Peru så uppmärksammar vi deras nationaldag eller om det är någon högtid som händer. På så sätt är fokuset inte bara att träna och bli en bättre fotbollsspelare utan även att lära av varandras kulturer och bakgrunder, säger Anna.

Sangre Chilena är en annorlunda förening som sticker ut. Trots att de inte har löpande träningar och att de inte ses mer än någon gång i månaden är dragningskraften stor, vilket är ett kvitto på att det ledare och tränare gör är mycket uppskattat. Flera av lagen har redan varit och spelat turneringar såväl runtom i Sverige som utomlands, bland annat i Tallin och Barcelona. Ungdomar som kanske inte skulle haft den möjligheten får det genom Sangre Chilena.

– Nu står ju världen lite still och vi får vänta lite på nästa resa, men vi planerar att fortsätta med den typen av resor även framöver, avslutar Anna.

Sverige United hälsar Sangre Chilena FC välkomna som samarbetsförening och riktar ett stort tack för arbetet de utför.

Text: Gustav Kassman              Foto: Sangre Chilena FC