Vad de talar om i Kramfors

12 augusti 2019

Nya bollar till ungdomslagen genom bidraget från Sverige United. Foto: Kramfors-Alliansen

Vänner och bekanta tipsar varandra om Kramfors-Alliansen.

– Jag tror nästan alla människor i stan varit involverade på ett eller annat sätt. Det är viktigt att alla accepteras och inkluderas, menar Andreas Wikner som ingår i fotbollssektionens ungdomsgrupp.

Kramfors-Alliansen är Ångermanlands största ungdomsverksamhet och den största föreningen i Kramfors. Föreningen bedriver sina aktiviteter i stadskärnan och har flera sektioner, varav en är fotbollen.

Ungdomsverksamheten är som sagt omfattande, från F03/P03 hela vägen ner till knattefotboll. Andreas Wikner ingår i fotbollssektionens ungdomsgrupp och är tränare för P03.

– Det är ett väldigt bra lag, säger Andreas Wikner. Tre av killarna har spelat i distriktslaget i Ångermanland. En av dem är skytteligaledare och har även spelat 90 minuter för A-laget i år.

Nära hälften av spelarna i P03-laget utrikes födda och det ser ungefär likadant ut i resten av föreningen.

Förutom fotbollen bedriver Kramfors-Alliansen Samverket, ett projekt för de som inte spelar fotboll men som ändå vill röra på sig. Projektet innefattar olika former av fysisk aktivitet och har ungefär 100 aktiva deltagare.

– Jag tror nästan alla människor i stan varit involverade på ett eller annat sätt, fortsätter Andreas. Det är väldigt kul, men också viktigt för vår förenings överlevnad. Kompisar tipsar kompisar och på det viset växer och utvecklas verksamheten.

– En kille kom till A-laget från ungdomslandslaget i Rwanda, fortsätter Andreas. Sen hörde hans kompis talas om oss och flyttade hit från att ha spelat i högsta ligan i Serbien.

P03-laget spelar för närvarande i U16 Nationell serie eftersom det har bedömts mest utvecklande för spelarna. Fokus ligger på att alla ska göra framsteg som spelare men också som människor. Bland annat har föreningen bokat in föreläsare som talat om vikten av kost, sömn och träning. Att spela fotboll kan handla om så mycket mer än att sparka boll.

– Alla ska accepteras, inkluderas och hålla bra ton, säger Andreas. Alla ska få säga vad de tycker och tänker och alla ska få spela. På det sättet har vi kul tillsammans. För att vilja fortsätta måste man ju tycka att det är roligt att spela.

Förra året vann P03 Distriktsmästerskapet och under finalen spelade alla i laget exakt lika många minuter.

Nu jobbar Kramfors-Alliansen mot att bli Ångermanlands, inte bara största, utan även bästa ungdomsförening. Bland annat har man tillsatt en arbetsgrupp som enbart jobbar med ungdomsfrågor.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till Kramfors-Alliansen för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt hjärtligt välkomna som samarbetsförening.

Text: Arvid Lindström