Vallfärd till Skogås Trångsund

3 april 2020

Skogås Trångsund FF är en breddförening i Huddinge kommun i södra Stockholm med stor attraktionskraft och många ungdomslag. I upptagningsområdet finns allt ifrån lugnare bostadsområden till områden med utanförskap. I flera lag finns spelare med utländsk bakgrund. Till U17-laget reser dessutom spelare från andra platser runtom i Stockholm. Det är ett kvitto på att det arbete som utförs är uppskattat och viktigt för spelarna. Jag pratar med Mathias, som är tränare för två lag i föreningen.

– Fotboll är så lättillgängligt, vilket gör möjligt för så många att kunna delta. Det är därför jag älskar sporten i sig och det är därför det är en utmärkt plattform för integration. Trots att fotbollen kan vara komplex så räcker det egentligen att slänga ut en boll så kommer folk att springa som galningar. Sedan ska man inte underskatta vikten av att ungdomar håller igång och mår bra, säger Mathias.

Mathias och hans fru, tillika lagledare, Lena, har stött på flera utmaningar. Framför allt handlar det om att spelarna har olika ekonomiska förutsättningar. I vissa fall har de gått in med ekonomiskt stöd från eget håll för att alla ska ha en chans att få vara med. När jag pratar med Mathias är det tydligt att han brinner för det han gör och att han tar sin post på allvar. Inte bara tränarrollen, utan även rollen som förebild och som en vuxen att lita på för spelarna som annars, i vissa fall, kan hamna lite snett.

– En del gör jag  i egenskap av fotbollstränare, men jag är också en person de kan komma till om det skulle vara något strul utanför planen. Det är viktigt att hela tiden visa sig tillgänglig och fråga hur de mår, ställa frågor och sådana enkla men viktiga saker. Man märker också att killarna tar efter och tar mer eget socialt ansvar också, säger Mathias.

Mathias och Lena visar stort engagemang för att ungdomar ska få en meningsfull och hälsosam vardag utanför skolan, och för att föreningslivet i Skogås och Trångsund ska fortsätta vara lättillgängligt. Nyligen blev Mathias prisad som 2019 års lokala Huddingehjälte av tidningen Mitt-i för sitt stora engagemang och arbete för det lokala föreningslivet med motiveringen: ”Mathias är en lokal hjälte för att han med stort engagemang och mycket energi alltid ställer upp för sina killar lika mycket på som vid sidan av fotbollsplanen.”

Sverige United har beslutat stötta Skogås Trångsund FF med ett bidrag till deras viktiga arbete på och utanför fotbollsplanen och välkomnar dem som samarbetsförening.

Text: Gustav Kassman      Foto: Skogås Trångsund FF

Tränare Mathias Lindström.