”Vi vill fylla varenda gräsplätt med fotbollsspelare”

14 januari 2018

Foto: Tillsammans Cup

Gemenskap, glädje, försommarvärme – och fotboll. Där har ni grundreceptet bakom Tillsammans Cup, integrationssatsningen som förvandlat nationaldagen till en riktig idrottsfest.
– Vår vision är att fylla varje gräsplätt med spelare – både nyanlända och etablerade svenskar, säger medgrundaren Marica Määttä.

De flesta vet att Sveriges nationaldag infaller 6 juni, och på många håll vajar den blågula flaggan som en markör för firandet. Men datumets bakgrund och betydelse är inte lika kända. Få har nog koll på att Gustav Vasas kröning till kung skedde just denna dag 1523 eller att vi högtidlighåller den grundlag från 1809 som blev förlaga till vår nutida regeringsform.

Överhuvudtaget har Sveriges nationaldagsfirande ofta varit mer anspråkslöst än i vissa andra länder, och det dröjde fram till 2005 innan 6 juni fick status som helgdag.

Men kanske är en ny, stark tradition under uppsegling. För tredje året i rad anordnas Tillsammans Cup på olika platser och för initiativtagarna handlar det om att inkludera så många invånare i vårt land som möjligt. Oavsett vilken bakgrund de har och hur länge de bott här.

Tanken är att använda fotbollsplanen som en mötesplats, där nyanlända och etablerade svenskar spelar i mixade lag, träffar nya vänner och tar del av varandras erfarenheter. Det som startade som ett enskilt – och mycket välbesökt – evenemang på Enskede IP i Stockholm 2016 har nu vuxit rejält och tagit formen av en rikstäckande rörelse. I år går Tillsammans Cup av stapeln på minst 14 platser, från norr till söder.

Sverige United känner förstås lite extra stolthet över att några av våra samarbetsföreningar finns med bland arrangörerna, däribland IFK Osby som tilldelades vårt stipendium Bronshanden 2017, och Gottne IF som fick Silverhanden 2018.

Men att vara stolt är ju inte detsamma som att vara nöjd. Vi vill gärna stötta Tillsammans Cup så att verksamheten utvecklas ännu mer. Därför uppmanar vi alla föreningar i vårt nätverk att hoppa på tåget. Det är enkelt, givande och inte minst roligt!

– Vår vision är att fylla varje gräsplätt i Sverige med fotbollsspelande svenskar, nyanlända och etablerade, för att fira nationaldagen så som den borde firas, med öppenhet, kärlek och tillsammans. Missa inte chansen att få arrangera din egen Tillsammans Cup på nationaldagen. Vi hjälper dig hela vägen, säger Marica Määttä, en av medgrundarna till Tillsammans Cup.