”Ville inte åka utan dem” – Sverige United stöttar Skogaby BK:s träningsläger

10 februari 2017

IMG_0817Vissa spelare hade inte råd med träningslägret utomlands. Då kavlade Skogaby BK upp ärmarna – och samlade in pengarna som behövdes.
– Vi ville inte åka utan dem, säger tränaren Nijazi Behrami.

Under de senaste säsongerna har Skogaby BK från Laholm haft stor nytta av att fler flyktingar kommit till kommunen. Den lilla föreningen, som grundades redan 1947, hade tidigare fått kämpa med ett begränsat spelarunderlag som gjorde det svårt att behålla herrarnas A-lag i division 7. För ett par år sedan dök bara en handfull truppmedlemmar upp på vissa träningar. Då blev förstås den sportsliga kvaliteten därefter.

– Ibland kunde jag och min tränarkollega Stefan Mårtensson stå där med bara fyra personer närvarande och tänka ”jaha, hör löser vi detta?”. Klart att det var tufft. Men nu är läget helt annorlunda. Idag har vi mellan 25 och 28 deltagare på varje pass och plötsligt kan vi blicka uppåt i seriesystemet. Satsa på att klättra någon eller ett par divisioner på lite sikt, säger tränaren Nijazi Behrami.

Han berättar att A-laget, utöver en stomme av svenskfödda spelare, numera består av nyanlända från Syrien, Afghanistan, Somalia och Eritrea. Och fotbollsintresset på bygden har vuxit sig så stort att Skogaby BK fått utöka herrsektionen.

– Vi har dragit igång ett reservlag också för att alla som kommer på träningarna även ska kunna spela match. Det är en princip vi har: Hos oss ska man vara med på lika villkor och det ska löna sig att visa engagemang på träning efter träning, säger Nijazi Behrami.

Han betonar också att det aldrig varit tal om att placera nyanlända spelare i en särskild gren av föreningen. Skogaby BK bestämde sig redan från början för att alla som ansluter skulle ta plats i den ordinarie verksamheten.

– När vi fick många nya medlemmar på kort tid kunde vi ha startat ett specifikt lag bara med flyktingar. Men det kändes inte rätt. Vi ville blanda alla och vi har verkligen märkt att det gett resultat.

Hur då?
– Det blir en tydligare integration. Ungdomarna lär sig svenska språket snabbare, de får en förståelse för normerna och de oskrivna reglerna inom idrottsrörelsen här. Som vår syn på tidspassning till exempel. Vi upplever att det blir mycket mer disciplinerat och det tror vi att de nyanlända kan dra nytta av i andra sammanhang också. Som i skolan eller när de söker jobb här i Sverige.

Men en begränsning är svår att komma runt. Ekonomin. De nyanlända killarna i Skogaby BK är unga och har ofta ont om pengar. För dem är det omöjligt att köpa in kläder och utrustning eller att klara av andra kringkostnader som deras idrottande medför. Kommunen ställer visserligen upp och bekostar medlemsavgifter för spelarna, men utöver det gäller det att hitta andra vägar.

– Det har varit en utmaning för oss när vi velat hitta på saker utanför de ordinarie träningarna för att stärka gruppen. Sådant är viktigt för oss. Vi är övertygade om att kringaktiviteter som att gå ut och äta middag tillsammans, köra en grillkväll eller något liknande verkligen betyder mycket för sammanhållningen. Det gör stämningen trevligare och vi blir i slutändan ett bättre lag. Men hur ska man göra när vissa kanske har 700 kronor, totalt, att röra sig med varje månad, och det inte finns något familjenätverk som kan stötta, säger Nijazi Behrami.

Ett konkret hinder tornade upp sig inför upptakten till den stundande säsongen. Skogaby BK ville åka på träningsläger utomlands, men det verkade omöjligt för de nyanlända spelarna i laget att kunna följa med.

– Vi valde ett av de billigaste alternativen vi kunde hitta, ett läger i Danmark. Men det såg ändå orealistiskt ut. Och det är klart att det inte var någon kul känsla, att veta att vissa kanske skulle vara tvungna att stanna hemma, säger Nijazi Behrami.

Istället började Skogaby BK samla in pengar på olika håll och ett led i detta var att klubben kontaktade Sverige United. Stiftelsen fick en förfrågan om att skjuta till ett bidrag som skulle möjliggöra lägret, och svaret blev positivt.

– Det betyder jättemycket såklart. De här nyanlända killarna har inte så många saker utanför fotbollen att glädjas åt i sin tillvaro. Att de kan vara med på lika villkor som alla andra är verkligen toppen på alla sätt. Vi är väldigt tacksamma, säger Nijazi Behrami.

Vi på Sverige United är glada över att kunna hjälpa till och önskar Skogaby BK en trevlig resa till Danmark, och ett stort lycka till inför den kommande säsongen.