Zećira Mušović ny ledamot i Sverige Uniteds priskommitté

22 oktober 2018

 

En av Sveriges främsta fotbollsmålvakter Zećira Mušović har valts in i Sverige Uniteds priskommitté. Zećira, som spelar i FC Rosengård och även representerar det svenska landslaget, ingår därmed i juryn för Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden som årligen delas ut till personer som gjort insatser för integration med fotbollen som verktyg.

Zećira har varit med och kammat hem guld i både Damallsvenskan och Svenska cupen. Hennes moderklubb är Stattena IF, en av Sverige Uniteds samarbetsföreningar. Vid sidan av livet som professionell fotbollsspelare har hon studerat på ekonomiprogrammet vid Lunds Universitet.

I priskommittén ingår, förutom Zećira, Anders Bengtsson, chefredaktör och reporter på fotbollsmagasinet Offside, fotbollsdomaren Mohammed Al-Hakim, Cecilia Safaee, vd och grundare av Futebol dá força samt fotbollsspelaren Ivo Pekalski.

Vad tänkte du när du blev tillfrågad om att ingå i priskommittén?

– Jag känner till Sverige United via sociala medier. Det är med stolthet jag går in i arbetet i priskommittén. Sverige Uniteds värderingar klingar väl med mina egna. Det är precis vad jag står för. Det känns coolt att vara med i priskommittén och att veta att jag är utsedd av en anledning och får verka inom ett område som jag brinner för. Det känns lite extra och blir lite större när ens känslor är inblandade. 

Vad tror du att en organisation som Sverige United kan betyda?

– Sverige United uppmärksammar de som är viktigast för idrotten och som inte alltid brukar uppmärksammas. Det är jätteviktigt! Att lyfta fram extremt betydelsefulla personer och ge dem ett tack för deras insatser.

Vilka är dina egna erfarenheter av integrationsarbete?

– Jag har det på nära håll. Min klubb FC Rosengård är väldigt aktiva och driver flera olika integrationsprojekt. Det gör en både imponerad och stolt.  Jag brinner för rättvisa och för mig handlar det om att alla i grund och botten har samma värde, oavsett bakgrund och kön.

Du är aktiv på sociala medier och driver bland annat en blogg där du inte bara skriver om fotboll…

– Jag känner ett behov och ansvar att ta vara på de möjligheter att höras som min karriär ger. Att få vara med i Sverige Uniteds arbete blir ytterligare en sådan plattform.

Varifrån kommer detta engagemang?                     

– Min familj har sina rötter i Serbien. Mina föräldrar och äldre syskon flydde från kriget i Jugoslavien och hamnade efter en lång resa i Sverige. Familjen betyder mycket för mig och de har lärt mig att stå upp för mina åsikter och säga ifrån när något är fel. Om någon blev illa behandlad i skolan till exempel så valde jag att ställa mig på den svagares sida. Under åren har det byggts på. Jag vill bidra mot orättvisor och för jämställdhet.

Kort om Zećira

Född: 1996

Favoritapp: Instagram

Favoritbok/film/serie: Ingen specifik, men det får gärna vara något romantiskt.

Om jag får en stund över: Ja, det händer inte ofta! Isåfall umgås jag gärna med min familj, kopplar av och fyller på med ny energi.

Om jag inte hade haft fotbollen: Då hade jag nog hållit på med någon annan idrott. Fast jag kan inte säga vilken.

Favoritlag: Inget.

Förebild: Min bror. Och mina föräldrar.