Guldhanden 2017

Sverige Uniteds tre stipendier delas ut på den årliga galan som gästas av fotbollsprofiler, föreningar och eldsjälar från hela Sverige. Prisutdelare detta år var Carolina Klüft och galan leddes av Lydia Capolicchio. Det är Sverige Uniteds priskommitté som bland inkomna nomineringar utser årets stipendiater. I priskommittén har ingått fotbollsspelaren Ivo Pekalski, Futebol dá força-grundaren Cecilia Andrén-Nyström, elitdomaren Mohammed Al-Hakim, fotbollsmagasinets Offsides chefredaktör Anders Bengtsson samt journalisten Elena Lövholm-Eriksson. Stipendierna har ett sammanlagt värde på 100 000 kronor.

Sverige United 2017 års stipendiater

Fotbollens främsta eldsjälar är sällan personerna som syns och hörs mest. Deras arbete pågår i det tysta, långt från mediernas uppmärksamhet och strålkastarljuset på de stora arenorna. De kämpar outtröttligt för att lyfta andra.

Sådan är mottagaren av Guldhanden 2017. Den här personen ger av tid och kraft för att så många ungdomar som möjligt ska få en bättre tillvaro. Tack vare sitt driv och sitt outsinliga engagemang skapar vår vinnare en trygg miljö för hundratals tjejer och killar i sin stad.

Genom Adnan Bainca och Unite Peoples kvällsfotboll har Varberg blivit en rikare plats. En plats där människor med olika bakgrund möts och där vänskapsband knyts mellan nyanlända och etablerade svenskar.

Silverhanden 2017
Ilham Abdalla, Växjö

För vissa människor är vägen till fotbollsplanen spikrak och enkel att vandra. Det räcker att snöra på sig sina skor, hämta matchkläderna och sätta igång med spelet. Andra ställs inför svårare hinder. De kan begränsas av traditioner eller gamla värderingar och sakna tillgång till den svenska idrottsrörelsen. Inte minst unga tjejer som lever med hedersnormer riskerar att marginaliseras. Omgivningen förväntar sig att de ska syssla med annat än bollsport.

Den som ändå klarar att ta plats och gå emot strömmen behöver vara stark, modig. Dessa egenskaper hittar vi i överflöd hos mottagaren av Silverhanden 2017. Ilham Abdalla har både använt fotbollen i sin personliga frigörelse – och axlat rollen som förebild för att leda andra i samma riktning.

Fotbollsplanen kan vara en utmärkt mötesplats för ungdomar med olika bakgrund. En arena att lära sig språket, träffa vänner och bygga ett sammanhang. Men för att integrera människor på allvar räcker det inte att idrotta tillsammans. Det krävs ett helhetsgrepp där olika insatser kombineras, där utbildning, fritidssysselsättning och möjligheten att komma ut på arbetsmarknaden samspelar med varandra.

Bronshanden 2017 går till en person som personifierar dessa insikter. Till en ledare som byggt ett fungerande fotbollslag, men samtidigt orkat lyfta blicken långt bortom sidlinjen. Till en eldsjäl som kämpar för att varje individ ska utvecklas och få en väg in i samhället – och som inte tvekar att öppna sin egen dörr när behovet är som störst.