Eldsjälarna prisas för sitt integrationsarbete – här är finalisterna till Guldhanden
16 december 2016Snart delar Sverige United ut fotbollens finaste priser – Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden. Här är finalisterna, som alla lagt ned sin själ i arbetet för integration genom fotbollen.
Stiftelsen Sverige United tror att fotbollsplanen kan vara en utmärkt mötesplats för människor med olika bakgrund. En arena där nyanlända och etablerade svenskar träffas, utbyter erfarenheter och förhoppningsvis blir vänner. Något som i förlängningen leder till integration och gagnar hela samhället.
Men det där första viktiga mötet uppstår ju inte av sig självt, ur tomma intet. Det krävs engagemang och vilja från många håll, liksom tid och resurser, om fotbollen ska kunna axla den ansvarstyngda rollen som förenare fullt ut. Det är där de kommer in – gräsrötterna, eldsjälarna.
Över hela landet finns massvis av föreningar och individer som anstränger sig till det yttersta för att skapa en inkluderande fotbollsrörelse där alla kan delta på lika villkor. Personer som bär koner, bokar plantider, stöttar vid sidan av planen, välkomnar nya deltagare, lägger upp träningspass, arrangerar cuper och turnerningar, bekostar materialinköp ur egen ficka och skjutsar spelare till och från matcher. Ett arbete som utförs i det tysta, utan vare sig ersättning eller tillräckligt med uppskattning.
Det där är någonting Sverige United vill försöka ändra på. Vi anser att fotbollens eldsjälar är ovärderliga – och det vill vi visa för dem. Därför har vi instiftat stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden som varje år tillfaller individer, projekt eller föreningar som utmärkt sig med sina insatser för integration. I februari 2017 delas priserna ut för första gången och prissumman ligger sammanlagt på 100 000 kronor.
Tillsammans med vår priskommitté kan vi nu stolt presentera finalisterna, de bidrag som gör upp om slutsegern vid vår galakväll i Stockholm om ett par månader.
Henrica Lorentsson, IFK Osby
Tack vare styrelseledamoten Henrica Lorentssons till synes oändliga driv har IFK Osbys integrationsprojekt ”Världslaget” blivit någonting mycket större än bara en sportsatsning. Det involverar hela lokalsamhället och omfattar alltifrån kurser i matlagning och ekonomi till praktikmöjligheter, läxhjälp och domarutbildning för deltagarna. Ett helhetsgrepp som på ett ytterst konkret sätt demonstrerar hur fotboll kan vara det första steget mot en grundmurad framgång.
Tillsammans Cup
Trots att evenemanget på förhand hotades av nazister vägrade Tillsammans Cup att vika ned sig. Nationaldagen på Enskede IP 2016 blev både en fotbollsfest och en styrkedemonstration för det öppna samhället. Över 300 spelare med olika bakgrund fanns på plats i mixade lag och publiken bestod av sammanlagt 10 000 personer. Till 2017 sprider sig upplägget till flera nya städer och tanken är att hela Sverige så småningom ska fira 6 juni i gemenskapens och fotbollens tecken.
Ilham Ahmed Abdalla, Araby
När Ilham Ahmed Abdalla kom till Sverige från Somalia för åtta år sedan kände hon att det var svårt att ta sig in i samhället. Nu använder hon fotbollen för att göra den processen lättare för andra nyanlända. Genom att knacka dörr och vända sig till hela lokalsamhället i Araby utanför Växjö har Ilham lyckats nå ut till mängder av tjejer och unga kvinnor som annars står långt från idrottsrörelsen. Hon har inkluderat ungdomar med rötterna över hela världen och gjort sporthallen till en frizon för dem alla. En plats där de får en gemensam plattform som ger dem självkänsla och styrka även inom andra områden i livet.
Sevana Bergström, Ronja FK, TRIS (Tjejers rätt i samhället)
För fem år sedan startades projektet Ronjabollen för att inkludera tjejer med inskränkt livsutrymme i fotbollen. Målet var att motverka hedersrelaterat våld och förtryck med bland annat idrotten som verktyg, och att nå ut till ungdomar från fyra resurssvaga områden utanför Uppsala. Projektet hör idag till Sveriges mest framgångsrika inom fältet för fotboll och integration och en bärande förklaring till det är Sevana Bergström. Ronja FK:s verksamhetschef har byggt upp en välfungerande organisation som betyder enormt mycket för en målgrupp som annars står långt från den organiserade idrotten.
Adnan Bainca, Unite People och Varbergs BoIS
Under 2016 har nattfotbollsprojektet Unite People samlat närmare 1800 nyanlända och etablerade ungdomar i Varberg på lördagskvällarna. Men det är hårt arbete som ligger bakom. Initiativtagaren Adnan Bainca har själv skjutsat spelare till och från idrottshallen mitt i natten, bjudit in externa föreläsare och gjort sitt yttersta för att få till ett så bra arrangemang som möjligt. Tack vare hans insatser har många tjejer och killar fått tillgång till en meningsfull helgaktivitet, något som tidigare saknades.
Jon Böhlmark, Sollerö IF
Under tolv långa år spelades ingen seniorfotboll på anrika Sollerö IP, invid sjön Siljans strand i Dalarna. Men hemvändaren Jon Böhlmark fann en lösning – som fick hela bygden att växa. Ihop med en dedikerad ledarstab från föreningen Sollerö IF involverade han både den gamla ortsbefolkningen och en grupp med nyanlända fotbollsälskare. Tillsammans lyckades de återupprätta fotbollslaget och knöt dessutom vänskapsband som idag sträcker sig långt utanför gräsplanens vitmålade linjer.
Stig Larsson, Axvalls IF
För 69-årige Stig Larsson betyder ordet integration att HELA bygden ska med. När idrottsplatsen Axvalls IP behövde rustas upp involverade han en grupp pensionärer för att utföra arbetet. Och som ordförande i Axvalls IF ser han till att även personer med begränsade ekonomiska resurser får tillgång till samma matchkläder och utrustning som sina jämnåriga kamrater. Samma sak var det när ett asylboende öppnade i närområdet för ett par år sedan. Genom Stig Larssons försorg bjöds ett flertal nyanlända spelare in till klubben, och nu ingår de som en naturlig del i såväl junior- som seniortrupperna.
Matilda Brinck-Larsen, Sandarna BK lag C
På Heden i Göteborg håller en av Sveriges största och mest framgångsrika integrationssatsningar inom fotbollen till. Och det är mycket tack vare Matilda Brinck-Larsen. Trots att hon själv inte har någon direkt fotbollsbakgrund axlar hon manteln som tränare och huvudansvarig för Sandarnas lag C, projektet som blivit ett slags nav inom Göteborgsfotbollen för att slussa nyanlända ut i föreningslivet. Med enormt mycket kärlek har Matilda Brinck-Larsen tagit sig an sitt uppdrag och blivit en fast punkt för de cirka 120 spelare som i dagsläget ingår i verksamheten.
Linnea Quist, Louise Johansson, Isabelle Johansson, Emma Scherrieble, Hertzöga BK
Det var sommaren 2013 som den då 16-åriga arrangörskvartetten drog igång öppna träningar för tjejer på Kronoparken i Karlstad. Tanken var att locka deltagare med olika bakgrund till fotbollen – och så blev det. Under de gångna tre åren har Hertzöga BK:s projekt lett till att många tjejer i åldrarna 9-13 år kommit i kontakt med idrottsrörelsen för första gången, och så småningom kunnat etablera sig inom föreningslivet.
Daniel Hammar Komarica, Sävsjö FF
Som styrelseledamot, hemsidesskribent, ungdomsledare och förtroendevald till både fotbolls- och ekonomiutskottet hade Daniel Hammar Komarica redan ett tungt ansvar inom Sävsjö FF. Men det hindrade honom inte från att växla upp ytterligare när föreningen drog igång ett integrationsprojekt tidigt i våras. Under Daniel Hammar Komaricas trygga överinseende har ett stort antal nyanlända kommit i kontakt med den svenska idrottsrörelsen och etablerat sig på ett sätt som annars inte varit möjligt.
Tina Neset, BK Derby
Spindeln i nätet. Så beskriver BK Derby sin styrelseledamot Tina Neset som ordnat med utrustning och träningstider, värvat in ideella ledare – ja, gjort i stort sett allt – kring klubbens integrationsprojekt. Tillsammans med studenter från Linköpings universitet har hon anordnat och bemannat de öppna träningar klubben driver sedan ungefär ett år tillpridit ordet om r inkludch bemannat de öppna träningar klubben driver sedan ungefär ett ca har spridit ordet om r inklud år tillbaka. Vecka efter vecka har Tina Neset varit en centralfigur på träningarna och dessutom administrerat mycket runtomkring.